1. Virtual reality

Playstation VR
Foto: SonyPlaystation VR

Under 2016 fick vi se flera nya virtual reality-headset, och även om de allra mest avancerade kostar en hel del pengar lär tekniken ha kommit för att stanna. Åtminstone om vi får tro Klas Elm, vd på Elektronikbranschen.

– Vi har märkt av en tydlig satsning på vr under de stora mässorna den senaste tiden. Framför allt handlar det om själva tekniken som sådan, och vad den kan möjliggöra. Jag är övertygad om att vi får se flera spännande lösningar den närmsta tiden.

Stor vr-guide: Bästa vr-headset du kan köpa i dag


2. 360-kameror

Samsung Gear 360
Foto: SamsungEn ny version av Samsung Gear 360 presenterades tidigare i år.

Med hjälp av en 360-kamera går det att ta riktigt häftiga bilder som visar upp platsen du befinner dig på i 360 grader. Teknikjättar som Samsung har den senaste tiden satsat stort på nya produkter inom området.

– 360-kameror är högintressant tack vare sociala medier som Facebook. Numera går det att få ut filmerna på ett annat sätt. Jag förväntar mig att intresset kring dessa bara kommer att öka, säger Klas Elm.


3. Oled-tv

LG Oled
Foto: LGLG är stora på oled-tekniken. Här är modellen OLED55B6 som vi testade förra månaden.

Jodå, nog vill vi ha större och bättre tv-apparater även i höst, särskilt nu när oled-tekniken börjar gå ner i pris.

– Svenskarnas efterfrågan av allt större tv-skärmar fortsätter att öka. Det är ett kring mellan panelteknikerna, och det finns ett sug från konsumenterna. Det är ett resultat av att priserna går ner, man har passerat tv-entusiasterna och kommer in på en bredare marknad.

Smart-tv: Bästa 55-tummaren under 15 000 kronor just nu


4. Trådlöst ljud

Urbanears
Foto: UrbanearsUrbanears, mest kända för sina hörlurar, har i år gett sig in på multiroom-system.

Högtalare av olika slag är på tapeten i år – oavsett om vi snackar smarta hemassistenter eller multiroom-system. Allt fler tillverkare börjar ge sig in på området, något som återspeglas i förväntningarna från branschen. Michael Larsson, varuchef för Elgiganten i Barkaby, säger att kunderna blir allt kunnigare på området.

– Vi märker att intresset ständigt ökar. Framför allt är kunderna pålästa överlag i dag och frågar mycket, vilket gör att vi pratar mer med kunderna än tidigare. Vi får visa upp en hel del olika lösningar. På så sätt har vi en bra trend för multiroomprodukter och den marknaden kommer definitivt att öka framöver.

Stort test: Här är bästa högtalarna för multiroom


5. Nya modeller av mobiler

HTC U11
Foto: Mattias IngheNu har de flesta stora tillverkarna släppt årets flaggskeppsmodeller. Här är HTC U11, som vi testade så sent som i går.

Vårt intresse för nya mobiler verkar inte dala. Försäljningen gick visserligen ner något under våren, men inför hösten tror butikscheferna att vi återigen börjar bli sugna på nya telefoner. Just mobiltelefoner toppar faktiskt listan över det vi frågar efter mest i butiken. Klas Elm menar att vi generellt sett byter mobil vartannat år.

– Det finns fortfarande ett stort sug efter nya mobiler. Kundernas köpmönster hänger ihop med operatörernas erbjudanden. Man skaffar en ny mobil när man betalat av den tidigare.

Bästa smartphone just nu: Jämförande test av 20 toppmobiler