När Playstation 4 och Xbox One lanserades var vi många som blev lite besvikna. Det var prestandamässigt två rätt så mediokra maskiner redan när de kom, och inte det jättekliv i prestanda som föregångarna var. När 4k-tv strax därefter började dyka upp i många vardagsrum kändes de ännu mer otillräckliga.

Med fjolårets Playstation 4 Pro blev Sony först ut med en konsol med stöd för 4k och hdr, och nu är alltså Microsofts maxade Xbox One X här. I bägge fallen handlar det inte om en helt ny konsol-generation. Du ska kunna köpa samma spel till en Xbox One och en Xbox One X, med skillnaden att de blir snyggare att skåda på den nyare och kraftfullare maskinen.

Kompakt och stilrent

Det första intrycket är att Xbox One X är mindre och mer kompakt än vi förväntade oss. Visst, det går att se på bilder från presentationen av den tidigare i höstas att det är en rätt så liten enhet, men det är först när vi packar upp den som vi verkligen får känslan för hur liten den är. En Playstation 4 Pro är har en tredjedel extra i djup, och originalmodellen av Xbox One är en bjässe i jämförelse.

 

Med ett pris på drygt 5 000 kronor är det brutalt mycket spelprestanda för pengarna.

Vi gillar också designen skarpt, i princip samma stil som kompakta Xbox One-modellen Xbox One S. Det är stramt, rätvinkligt och lågmält, med diskreta galler för kylning på sidorna och grövre baktill. Det känns mer som en väldesignad hifi-pjäs än en gaming-produkt. Trots den kompakta formen har den ingen extern kraftenhet, det är bara att plugga in och starta.

Xbox One X
Xbox One X har en skönt avskalad design som vi verkligen gillar.

Mycket kraft för pengarna

Trots dess blygsamma yttre är Xbox One X alltså ett riktigt kraftpaket som skickar upp konsolprestanda i en helt ny division. Dess hårdvara, med specialbyggd grafikkrets med sex teraflops beräkningskraft som viktigaste komponent, går ungefär att jämföra med en gaming-pc med Geforce GTX 1070 eller strax under en som kör AMD Radeon Vega 65.

Med ett pris på drygt 5 000 kronor är det brutalt mycket spelprestanda för pengarna. Du lär knappast få en motsvarande pc i dag för under 10 000 kronor. Det blir dock lite att jämföra äpplen och päron, då en vanlig dator är mer mångsidig och har andra användningsområden.

Xbox One X är ett riktigt kraftpaket som skickar upp konsolprestanda i en helt ny division.

Då är det mer rättvist att jämföra Xbox One X med konsol-konkurrenterna... och med vanliga Xbox One. Och där blåser den samtliga konkurrenter av stolen. Playstation 4 Pro är en märkbar förbättring mot en vanlig Playstation 4, men får fortfarande kämpa med 4k-kapacitet i många spel, med kompromisser som uppskalning och begränsad uppdateringsfrekvens. Xbox One X kan med ren råstyrka mäkta med saker som inte Sonys konsol klarar av, som snygga grafiktunga spel i äkta 4k, och ibland också med extra färgdjup, utan att bilduppdateringen blir lidande.

Xbox One X
Hdmi in och ut, dubbal usb-portar, ljud och nätverk. Samma som på en Xbox One,förutom Kinect-porten. Och numera är ju Kinect officiellt död.

Håll utkik efter ”enhanced”

Med det sagt – att du ska kunna köra alla spel i 4k och 60 bilder per sekund är en överdriven ambition. För det första fungerar spelen inte bättre per automatik, de måste uppdateras och uppgraderas för Xbox One X. På Microsofts Xbox-sajt finns en lista över spel som på något sätt är ”enhanced” för Xbox One X. Än så länge är den listan ganska kort, och ännu färre av dem stödjer 4k.

Att ett spel är anpassat för nya konsolen kan betyda så lite som att det fått ett par extra effekter som till exempel förbättrad kantutjämning. Eller så innebär det att ett spel som tidigare körts i 30 bilder per sekund fått möjlighet att gå upp till 60. Eller att den fått hdr-stöd (hdr är kort för High Dynamic Range, vilket här innebär 10 bitars färddjup istället för 8 bitars, vilket ger mycket mer detaljerade nyanser och högre kontrast). Och ibland, om vi har tur, en kombination av två eller flera av dessa saker.

Blandad kvalitet på uppgraderade spel

Vi testar tre speltitlar som ska ha fått Xbox One X-behandlingen. Först ut är Gears of War 4 som bjuder på 4k-rendering och hdr. Resultatet är… sådär. Det är ett mycket krävande spel med stora, detaljerade scenerier, högt tempo och tunga grafiska effekter. Det ser stiligt ut i stillbilder, så länge man ignorerar en ojämn kvalitet på texturer, men det ger ingen direkt förbättring av spelupplevelsen. Du kan inte pausa och kolla in sceneriet mitt i en eldstrid direkt. Vi skulle gärna vilja haft valmöjligheten att välja 60 bilder i sekunden istället för extra pixlar, nu verkar det fortfarande låst till 30.

Xbox One X
En diskret springa på framsidan döljer en ultra hd bluray-spelare.

Då är Killer Instinct en trevligare överraskning. Här får vi visserligen inte hdr, men däremot 4k och 60 bilder per sekund. Det är inte så konstigt då det är ett enklare spel för hårdvaran att mäkta med. Här är dock inte all grafik uppdaterad, utan det är uppenbart att en del gränssnittsdetaljer bara är uppskalade 1080p-bilder, vilket inte ser så snyggt ut.

Slutligen testar vi ytterligare ett spel som ska stödja både 4k och hdr – Zoo Tycoon. Det är ett spel i lågt tempo där vi kan ta oss tid och uppskatta detaljer, och där just översikt över en stor spelyta med massor av små detaljer är viktigt. Här är det verkligen toppkvalitet på 4k-upplösningen ner på minsta lilla detalj. Och spelet flyter på fint, även om vi inte riktigt kan avgöra bildfrekvensen med blotta ögat. I den sortens spel är ju inte det heller så viktigt.

4k-film

Förutom förbättrad prestanda är det framför allt två andra saker som sticker ut med Xbox One X. Det första är att Xbox One X har fått vr-stöd. Till skillnad från Playstation så finns det i dagsläget inget speciellt vr-headset till Xbox, men med hårdvara i samma klass som en vr-klar pc känns det troligt att vi får se något av de redan tillgängliga headseten som Xbox One X-tillbehör i framtiden. Vi skulle gissa på ett av de nya Windows Mixed Reality-headseten som flera tillverkare börjat tillverka i år. Men det är än så länge bara spekulation.

Det andra intressanta är att optiska läsaren i Xbox One X har stöd för ultra hd blu-ray, alltså blu-ray-filmer med 4k-upplösning. En separat sådan spelare kostar i dagsläget från cirka 2 000 kronor, och ofta det dubbla. Så är det något du funderat på att investera i så kan du här slå två flugor i en smäll.

I övrigt får vi med samma kontroll som till Xbox One, samma medietjänster och funktioner, hdmi-ingång för tv-signal och dvr-funktioner, samma gränssnitt och samma mjukvara som förut.

Vi har aldrig riktigt begripit oss på Microsofts fokus på tv- och mediatjänster framför gaming, och det verkar också som att man har tonat ner fokuset på den delen av konsolen under senare år. Men de finns där och funkar likadant i nya modellen, för dig som eventuellt har glädje av dem.

Xbox One X
Xbox One X är hälften så stor som en gammal Xbox One. Men flera gånger kraftfullare. Har ser vi också en Playstation 4 Pro, och som synes är Xbox One X både tunnare och kortare.

Anonyma egna spel, men tillräckligt med andra

Vad den nya, flashiga hårdvaran inte kan hjälpa oss med är att bli mer exalterade över spelkatalogen. Visst finns här bra spel. I mängder. Från majoriteten av alla stora multiplattforms-spel till ett gediget indie-bibliotek. Men Microsoft har inte lyckats få till några riktiga superhits med Xbox One-exlusiva titlar på samma sätt som Sony har fått med Playstation 4 – och även Nintendo för den delen.

Xbox One X levererar precis vad den lovar och är den mest kraftfulla konsolen hittills med bred marginal.

Man brukar prata om systemsäljare, det vill säga spel som får dig så sugen att du tar steget och investerar i en specifik konsol. Riktigt vilka dessa är för denna generation av Xbox är har vi svårt att de. Här finns välgjorda och underhållande spel, men inga som känns direkt ikoniska.

Å andra sidan kanske inte behövs för just Xbox One X. Vill du bara ha en massa hårdvarumuskler för att kunna avnjuta Assassin’s Creed Origins och Fifa 18 i bästa möjliga kvalitet är Xbox One X ett nästan löjligt prisvärd. Visst, det är mycket pengar för en konsol. Men inte med tanke på den prestandanivå du faktiskt får.

M3 rekommenderarOmdöme

Xbox One X levererar precis vad den lovar och är den mest kraftfulla konsolen hittills med bred marginal. Här får vi riktig 4k-kvalitet i ett snyggt och kompakt paket i samma prestandaklass som en betydligt dyrare gamingdator. Förhoppningsvis blir också spelen bättre anpassade för den i framtiden… och fler till antalet.

Fakta Xbox One X

Tillverkare: Microsoft
Produkttyp: Spelkonsol
Processor: AMD Jaguar 2,3 GHz octa core
Grafik: AMD, 6 teraflops
Minne: 12 GB gddr5
Lagring: 1 TB hdd
Videolägen: Upp till 2160p (4k UHD), 60 Hz, HDR10
Optisk enhet: Ultra HD Blu-ray
Anslutningar: 3 st usb 3.0, lan, hdmi 2.0b in, hdmi 2.0b ut, s/pdif, ir ut
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac
Storlek: 30 x 24 x 6 cm
Vikt: 3,8 kg
Läs mer: xbox.com/sv
Pris: 5 390 kronor hos CDON.se

plus

Snygg och kompakt
Grymma prestanda för pris och storlek
Bekväm kontroll
Ultra hd blu-ray
Tyst drift

minus

Dyr för att vara konsol
Ojämn kvalitet på anpassade spel
Ljummet utbud av exklusiva titlar

Betyg 4 av 5