Testad produkt: Google Home
Pris: 1 590 kronor hos CDON.

Googles smarta Home-högtalare har funnits på marknaden i nära två år, och får nu äntligen sin svenska lansering. Därför är det inte mer än rätt att publicera ett hederligt produkttest av enheten, som i vårt fall är baserat på ett och ett halvt års dagligt användande. Merparten av tiden har vi pratat engelska med Google Home, men sedan ett par veckor tillbaka har det gått utmärkt att byta språk till svenska i Home-appen.

Läs även: Allt du behöver veta om Google Assistent 

Det här är en utvärdering av såväl själva hårdvaran som de mjukvarubaserade funktioner som återfinns i Google Assistent. Grundtanken med produkten är att möjliggöra röststyrning av de uppkopplade prylar du har hemma – som lampor, pluggar, tv-apparater och ip-kameror – men Google Home klarar naturligtvis även av att spela musik.

Du kan också ställa in timers, få kalendern uppläst, lyssna på radio och nyhetssändningar, kolla vädret eller styra tredjepartstjänster som Spotify, Netflix och Youtube. Allt med rösten – och att det nu fungerar på svenska är en revolution för våra smarta hem.

Guide: Så kommer du igång med Google home

Design: Funktionell och stilren, men inte lyxig

Själva formen på Google Home påminner om en blomvas. Högtalarens profil är asymmetrisk och ovansidan lutar nedåt. Dels för att du lättare ska komma åt touch-kontrollen som sitter där, men också för att du ska kunna se om Home lyssnar på dig. Färgglada lysdioder – också de på ovansidan – indikerar nämligen när du fått kontakt med Assistent. Dessa fungerar även som statusindikator och lyser rött när du stängt av mikrofonen. Vid uppstart rör sig dioderna i en cirkel som påminner om laddningsikonen på en dator.

Google Home
Google Home har en asymmetrisk design.

Högtalaren är 14,27 centimeter hög och har en diameter på 9,63 centimeter. På utsidan är materialvalet tvådelat; hårdplast klär den övre delen medan den undre högtalar- och mikrofonsektionen istället är klätt i grått tyg. Designen andas funktionalitet snarare än lyx, men du behöver knappast skämmas över att ställa fram en Home i hemmet. Den smälter fint in i olika miljöer och tar upp mindre plats än flera av de tredjepartshögtalare med Assistent som är på väg till Sverige.

Läs även: Här hittar du Google Home billigast

Sladden är platt och har en fin spänst som hindrar den från att trassla. Speciellt lång är den dock inte, och det är inte alls otroligt att du får förlänga den på egen hand för att placera Home på precis rätt ställe. Högtalaren kan smidigt skruvas isär för en snabbstädning på insidan. 

Röstaktivering: Finemang – om du är ensam

Google Assistent är själva hjärtat i Home-högtalaren. Den aktiveras med någon av fraserna "OK Google" eller "Hey Google" och har förvånansvärt bra hörsel. I en tyst lägenhet på 68 kvadratmeter kan vi stå i ett annat rum och ändå tala in olika kommandon utan mankemang så länge vi höjer rösten lite. Skrika behöver vi inte göra så länge vi inte lyssnar på dånande hög musik. På hårdvarusidan möjliggörs röstupptagningen av två fjärrfältmikrofoner. Få till antalet, men ändå kompetenta.

Google Home
Botten på Google Home är lätt att skruva av.

Problemen uppstår i stället om vi försöker ge order till Google Home när det pågår andra samtal i bakgrunden. Högtalaren snappar lätt upp konversationer, och ett enda missplacerat ord kan räcka för att göra den förvirrad. Att försöka be den att spela en speciell låt på Spotify under en pågående fest är ett dödfött projekt – vid dessa tillfällen är det smidigare att styra musikuppspelningen via mobiltelefonen.

Det här är inget vi kan lasta Google Home specifikt för eftersom de flesta smarta högtalare fungerar på samma sätt. Mikrofonerna är trots allt framtagna för att snappa upp ljud i bakgrunden. Vi har stött på Assistent-högtalare från tredje part som gör ett avsevärt sämre jobb på den här punkten.

Hemkontroll: Själva grejen – äntligen på svenska

När vi för en tid sedan bytte språk från engelska till svenska (görs i Home-appen) blev vi positivt överraskade över hur smärtfri övergången var. Vi kunde direkt gå över till att tända och släcka lampor, spela upp Netflix-avsnitt och utföra samtliga av de övriga sysslor vi tidigare använt Home till. Svenskan känns något mer statisk och robotaktig än den engelsktalande assistenten, men för oss är det lätt värt det när vi äntligen kan söka upp svenskt innehåll i olika streamingtjänster.

Google Home
Utsnitt från Googles Home-app.

Röstbaserad hemstyrning är givetvis en vanesak för den oinvigde, som på egen hand får söka upp vilka kommandon som fungerar för vad. Vi vågar dock lova att det inte tar mer än en timme innan du styr dina Philips Hue-lampor, spelar senaste Daredevil-avsnittet på Netflix, lägger till händelser i kalendern eller lyssnar på de senaste nyheterna från Ekot bekvämt med rösten. Du ansluter tjänster i Googles egen Home-app, som nyligen uppdaterades med helt nytt utseende. Ett stort visuellt kliv framåt jämfört med hur det såg ut tidigare, och nu även med möjligheten att kontrollera vissa enheter på distans.

Ju mer specifik du är, desto större chans att Assistent uppfattar dina kommandon rätt. Missförstånd sker dock fortfarande på löpande band, även för oss som haft en Home-högtalare länge. Svenska Assistent kräver ofta att du är mer specifik med dina kommandon än den engelsktalande motsvarigheten. Turligt nog är Assistent en högst levande produkt för Google, och lär bara att bli bättre med tiden.