Ljud: Fullt godkänt med tanke på storleken

Med en ensam Google Home-enhet utplacerad i hemmet kan du inte förvänta dig några underverk när det kommer till ljudkvalitet. Den "vanliga" Home gör klart bättre ifrån sig än Mini-versionen, men når inte upp till Google Home Max-varianten som tråkigt nog inte verkar vara Sverigeaktuell. Vi har inte lyssnat tillräckligt mycket på Amazons Echo-högtalare för att jämföra ljudkvaliteten över tillverkargränserna, men det verkar råda konsensus om att Amazon erbjuder något bättre musikljud.

Murrig bas är antagligen det största ljudproblemet för Google Home. Den tar över för mycket och kladdar ned ljudbilden när vi lyssnar på tyngre grejer. För det mesta får vi dock ut fullt godkänt ljud ur tvåtumsdrivern med sina dubbla passiva element. Det lilla formatet till trots är det bra tryck i ljudet, men givetvis inget som kan mäta sig med dedikerade musikhögtalare från någon etablerad hifi-tillverkare.

Läs även: Här hittar du Google Home billigast

Som tur är kan du enkelt ansluta Google Home till ett multiroom-system och istället nyttja kraften hos existerande högtalare. Detta fungerar antingen via bluetooth eller den inbyggda Cast-funktionaliteten som förhoppningsvis finns inbyggd i dina andra pjäser. 

Vem ska köpa en Google Home?

Det korta svaret är: Alla som vill börja prata med sitt hem. För den som inte provat Google Home tidigare är det en enastående intressant produkt som låter dig styra ett stort antal prylar och tjänster i hemmet på vokal väg. Efter en tid kommer du spara stora mängder tid och energi på att prata med dina lampor, tv:n, eller musikspelaren.

Google Home
På baksidan finns en knapp som stänger av mikrofonerna.

Det långa svaret är mer komplicerat. Google Home kräver åtminstone en Chromecast (inbyggd eller extern) och helst ett par produkter till omkring sig för att bli riktigt relevant. En annan sak att ta i beaktande är att tredjepartstillverkare som LG och JBL har egna Google Assistent-högtalare på ingång. Hur dessa står sig i förhållande till Googles egna enheter återstår att se, för de är inte här riktigt än.

En tredje sak är att utbudet av prylar och tjänster som stödjs av Google Home är långt ifrån komplett, och i flera fall sämre än det som finns att tillgå i exempelvis USA. Det kan vara värt att kolla så att dina favoritprylar lirar med Google Assistent innan du slår till på en smart högtalare. 

Omdöme
M3 rekommenderar

Google Home är en kompetent och smart högtalare som ger dig ett nytt sätt att styra hemmet och konsumera media på. Byggkvaliteten är inte alls dum och ljudmässigt gör enheten inte heller bort sig. Det är helt enkelt en utmärkt inkörsport till det smarta hemmet.

Fakta Google Home

Testad: Oktober 2018
Tillverkare: Google
Mått: 9,63 cm / 14,27 cm
Vikt: 477 g
Trådlöst: 802.11b/g/n/ac (2,4 GHz/5 GHz) Wi-Fi
Ljudformat som stöds: HE-AAC, LC-AAC+, MP3, Vorbis, WAV (LPCM), Opus, FLAC med stöd för högupplöst streaming (24-bit/96 kHz)
Operativsystem: Android / IOS
Mikrofoner: 2 st
Högtalare: Driver (2 tum) + dubbla passiva element
Lansering: 24 oktober
Rek. pris: 1 600 kronor.
Pris: 1 590 kronor hos CDON.

plus

Svensk Assistent över förväntan.
Designen gör inte bort sig.
Helt okej ljud för musik.
Bra hörsel.

minus

Sämre bland folk.
Fortfarande något begränsad i Sverige.

Betyg 4 av 5