Google Home stöder ett brett utbud av tjänster och produkter. I punkterna nedan går vi igenom vår personliga lista över saker vi mest frekvent använt enheten till.

Google Home

1: Sätta igång film och tv-serier på Netflix – om du har en Chromecast

I vårt testhem finns sedan tidigare en Chromecast-dongel ipluggad i tv:n. Det här fantastiska tillbehöret är nästan ett måste för den som på Android-väg vill strömma innehåll från mobilen eller datorn till tv:n. En Chromecast fås för under en femhundring och finns att köpa nästan överallt. Vi har i exemplet nedan döpt vår Chromecast till "Bobby". I de flesta fall behöver du dock inte vara såpass specifik att du måste få med namnet på dongeln för att Google Home ska förstå vad du menar.

Så går det till:
I Home-appen skapar vi en koppling mellan högtalaren och filmtjänsten Netflix. Sedan är det bara att säga "Hej Google, spela Orange Is the New Black på Bobby" för att dra igång Netflix och börja streama från där vi senast tittade. Det här fungerar även om tv:n är helt avstängd. Däremot går det inte ännu att be Home spela ett specifikt avsnitt av en tv-serie. 

2: Spela upp video på Youtube

Förutom Home har Google som bekant även videotjänsten Youtube. Detta gör naturligtvis att alla kopplingar till tjänsten blir enklare än om den utvecklats av tredje part.

Så går det till:
Kopplingen till Youtube finns redan fördefinierad i Home. Vill du spela upp en specifik video inkluderar du dess namn i din uppmaning till Assistant i högtalaren. Du kan också göra mer generella förfrågningar i stil med "Hej Google, spela upp kattvideor på Bobby" och få upp ett något så när kurerat urval i en spellista på tv:n. 

3: DJ:a Spotify med rösten

Att kunna styra Spotify med rösten är det bästa som hänt oss sedan skivat bröd, typ. Med ett enkelt kommando kan du få Home-högtalaren att spela upp vilken låt som helst från Spotify eller exempelvis Youtube Music.

Så går det till:
Förfrågningar i stil med "Spela albumet The Suburbs av Arcade Fire" eller "Spela hip-hop-musik" fungerar galant, likaså specifika låttitlar. Du kan också höja/sänka volymen genom att exempelvis yttra "Sänk volymen med 20 procent" och om du hittar en okänd låt du gillar kan du fråga "Vilken artist är det här" eller "Vilken skiva lyssnar jag på nu?" Smidigt värre!

Google Home har stöd för externa högtalare och multiroom, och i sig levererar högtalaren ett hyfsat ljud. Mycket bas i en så liten låda faktiskt, men ljudet "kladdar" på högre volym och får slamriga rockgitarrer och trummor att glida in i varandra på ett icke-tillfredsställande vis. Men har du ett mer kompetent ljudsystem sedan tidigare bör du absolut använda det.


4: Lägga in nya kalenderhändelser och larm

Här blir Google Assistant verkligen just en assistent. Du kan enkelt lägga in möten och andra händelser i den kalender som finns kopplad till ditt Google-konto, vilket är mycket mer bekvämt än att skriva in dem för hand.

Så går det till:
Börja med att säga "Hej Google, schemalägg en händelse". Du får sedan följdfrågor på vad händelsen ska heta och vilken dag/tid den infaller. När Google Assistant är nöjd får du en bekräftelse på att en anteckning sparats i din kalender.

Att ställa in larm, väckarklocka eller timer fungerar på ett liknande sätt. Vill du bli väckt säger du "Hej Google, sätt ett larm 6:45 i morgon bitti". När vi kokar ägg vid spisen är det ytterst praktiskt att säga "sätt en timer på tio minuter" i stället för att fumla med mobilen eller valfri äggklocka med kladdiga tassar.5: Ha roligt, översättningar och väderinformation

Som de tidigare punkterna på den här listan skvallrar om har vi haft absolut mest nytta av Google Home som multimediaassistent. Det finns dock flera mer eller mindre onödiga funktioner som inte är att underskatta!

Så går det till:
Du kan exempelvis få Home att imitera en katt genom att säga "Hur låter en katt?". Behöver du få en fras översatt kan du säga "Hur säger man 'god dag' på tyska?" Assistenten i Home kan också spela ett par simpla spel, räkna ut procent eller multiplikation eller få en väderleksrapport på din aktuella plats. "Hej Google, vad blir det för väder imorgon?" har använts i stort sett varje kväll. Utöver detta kan Home sjunga, beatboxa, berätta skämt och i största allmänhet utföra oräkneliga totalt onödiga - men småroliga - kommandon.

Läs mer: Roligaste sakerna du kan säga till Google Home/Assistent


6: Styra hembelysningen (som Philips Hue eller Ikea Trådfri)

Allt fler köper på sig en eller ett par uppkopplade lampor. Med Google Home kan du sköta dem med rösten, och slipper använda dimmers, appar eller fjärrkontroller för att styra belysningen.

Så går det till:
Vi har inte provat Google Home med Ikea Trådfri-serien ännu, men med Philips Hue fungerar det hela utmärkt. Du behöver koppla Hue till Home-appen, en procedur som är färdig på ett par minuter. Dutta bara på plus-tecknet i Home, välj Konfigurera enheten och sedan Har du redan konfigurerade enheter? Skrolla ned till Philips Hue i den långa listan och följ sedan instruktionerna.

När allt är färdigt kan du gruppera dina lampor efter rum, och även döpa dem individuellt för att minimera risken för missförstånd. Kommandon som "Tänd lampan i vardagsrum", "dimma ljuset med 50 procent" eller "rött ljus i sovrum" hör till de svenska fraser vi fått att fungera utan problem. 


Sammanfattning: Bra för mycket

Google Home

Enheten är användbar till väldigt mycket även i våra hem, och bättre blir det om du har ett Android-kompatibelt ekosystem sedan tidigare. Vi syftar här främst på Chromecast, ett Google-kopplat mejlkonto och allra helst en smartphone med Android.

Under ett år har vi bland annat använt enheten för att:

  • Röststyra Spotify-musik (vårt lyssningssnitt har skjutit i höjden).
  • Prata med vår hemmabelysning.
  • Starta och spela filmer, tv-serier och Youtube-video på tv:n.
  • Ställa väckarklockan.
  • Få väderleksrapporter.
  • Söka information om specifika händelser och personer.
  • Ställa timern när vi lagar mat.
  • Lägga till kalenderhändelser och evenemang, påminnelser.
  • Lyssna på de senaste tekniknyheterna.
  • Leta upp alla skojiga påskägg som finns i Assistant.