Varje år drabbas omkring 5 000 människor i Sverige av hjärtstopp som äger rum utanför sjukhus. Cirka 500 överlever, då de flesta inte får hjälp i tid med hjärtstartare.

Men Centrum för hjärstoppningsforskning vid Karolinska Institutet och Södersjukhuset har i en ny studie tagit fram en specialbyggd drönare som utrustats med hjärtstartare för att ändra på detta. Drönaren kan flygas ut och anlända till platsen för ett hjärtstopp betydligt snabbare än en ambulans. Ett högtalarsystem i drönaren kan sedan instruera folk på plats hur de använder hjärtstartaren.

Missa inte: AI-drönare lärde sig själv flyga genom att krascha 11 500 gånger

I forskningsstudien har drönaren testkörts till samma destination som ambulanser vid 18 olika inträffade hjärtstopp mellan 2006 och 2013 i Norrtälje kommun. Tiderna för att ta sig dit med drönare kontra ambulans har sedan jämförts och resultatet är att drönare har stor potential att nå dit före ambulanser. Vanligen är drönaren där fem minuter efter att den skickats ut medan en ambulans istället har en snittid på 22 minuter. Resultaten av studien har sedan publicerats i den medicinska tidskriften JAMA.

– Denna studie visar tydligt att obemannade luftfarkoster, så kallade drönare, har stor potential att redan före ambulansens ankomst leverera en hjärtstartare, framför allt i landsbygds- och skärgårdsmiljö, säger Andreas Claesson, ambulanssjuksköterska och ansvarig forskare vid Centrum för hjärtstoppsforskning på Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.

I en intervju med The Guardian säger Jacob Hollenberg, som lett studien, att förhoppningen nu är att drönarsystemet ska vara redo att användas inom ett par år - men att det är mycket jobb kvar att göra. Bland annat behöver flyglagarna justeras, då drönare i Sverige i dagsläget enbart får användas om de är inom synbart avstånd.