Blue är främst kända för sina mikrofoner, och utmärker sig ibland annat med cool design – ett skönt retrostuk som inte går av för hackor. Det samma gäller deras nya hörlurar. Ella, som är namnet på toppmodellen, har ett väldigt speciellt formspråk – för att inte säga unikt. Den annorlunda formen med listigt konstruerade gångjärn levererar en riktigt bra passform oavsett huvudform och kuddarna är riktigt bekväma.

Men det är inte bara formen som är unik, Ella (samt syskonet Sadie) är utrustade med en inbyggd analog förstärkare som har tre olika lägen – varav ett speciellt läge för LP-skivor, och som ska framhäva den varma basen vid avlyssning av vinyl. Reglaget för de olika lägena är placerat vid kontaktingången på vänster kåpa. Vi pratar med andra ord om trådade lurar för en optimal ljudkvalitet. Skillnaden mellan de olika lägena är onekligen markant, från ett mer platt ljud i avstängt läge (50 ohm) till ett fylligare, kraftfullare och mer detaljerat ljud i de två aktiva lägena (10 ohm) Markant är förresten en underdrift – skillnaden är snarare brutal!

Hörlurarna är bestyckade med magnetostatiska elemen. Dessa har i mångt och mycket liknande egenskaper som elektrostatiska element med en tunn, vibrerande folie som membran i stället för ett pistongliknande dynamiskt membran. Skillnaden är här att membranen hängts upp i magnetiska fält istället för enbart elektriska. Fördelen är att magnetostater inte behöver ha ström för att leverera.

Prestandamässigt blir ljudet oftast emellertid mer verklighetstroget och mer transparent jämfört mot den (oftast) billigare tekniken med ”vanliga” dynamiska element. Däremot är de oftast väldigt tungdriva och kräver en extern förstärkare för att göra hörlurarna rättvisa. Något som alltså finns inbyggda i dessa.

Blue Ella

Och det låter bra! Ljudet är mycket detaljerat med en kompromisslös klarhet och och i framförallt on+-läget briljerar den snärtigt tighta och kontrollerade basen. Det inbyggda batteriet klarar att driva förstärkaren i upp till tolv timmar för att sedan laddas igen, något som tar drygt fyra timmar. Och det är bland annat just den inbyggda förstärkaren som gör skillnad när du är ute på resa eller liknande och inte har möjlighet att jacka på en extern DAC av högre kvalitet. När batteriet dör ut och din smartphone tvingas driva lurarna blir det helt enkelt inte bra. Eller snarare – det låter ”mindre”...

OmdömeM3 rekommenderar

Unika lurar med inbyggd batteridriven förstärkare, insvepta i en minst sagt udda förpackning. Komforten håller högsta klass och ljudet är sagolikt i de aktiva lägena. De är emellertid något tunga och nackmusklerna utmanas efter ett par timmars lyssnande.

Runt 7 500 kronor kan verka mycket för ett par hörlurar, men med tanke på vad de levererar känns det på något sätt rimligt.

plus

Inbyggd förstärkare
magnetostatiska element
Smidig konstruktion för passform

minus

Något tunga
Det passiva läget
Otympliga

Fakta Blue Ella

Pris: 7 500 kronor
Typ: Slutna, over ear.
Frekvensomfång: 20–20 000 Hz
Förstärkare: 250 mW
Impedans: 50/10 ohm
Batteritid: Upp till 12 timmar
Vikt: 481 gram
Övrigt: Fjärr anpassad för Iphone

Betyg 8 av 10

Blue Microphones Ella Pris vid test: 7511 kr.

Bästa pris just nu: 6995 kr