Oneplus-telefonerna har länge varit en favorit för en utvald krets av entusiaster, med sina prispressade och avskalade mobiler med fokus på prestanda. Det tog dock ett tag innan gemene man fick upp ögonen för dem. Oneplus 3 förra sommaren och uppdateringen Oneplus 3t i vintras satte verkligen tillverkaren på kartan med bättre tillgänglighet, lyxig design, fler funktioner, och fortfarande ett svårslagbart pris.

Läs även: Bästa billiga mobilerna du kan köpa just nu

Från 3 till Oneplus 5

Nu kommer uppföljaren, som har fått namnet Oneplus 5. De hoppar över fyran (eller snarare så räknas Oneplus 3t som inofficiell fyra) då det tydligen är ett otursnummer i Kina. Oneplus 5 kommer i två konfigurationer, antingen med 64 GB lagring och 6 GB ramminne och ett pris på precis under fem tusen eller med 128 GB lagring och hela 8 GB minne för fem och ett halvt tusen kronor. Med så liten skillnad i pris kändes det självklart att testa den större modellen.

Oneplus 5
Oneplus 5 är en 5.5-tumstelefon och som sådan är den relativt kompakt och greppvänlig. Men formatet är definitivt inte rätt för alla. 

Någon plats för sd-kort finns inte, men med så pass mycket utrymme är det inte någon större nackdel. 128 GB-versionen har en färgton som Oneplus kallar ”midnight black” och 64 GB-modellen är ”slate gray”. Skillnaden på dem är minimal, det handlar om djupt mörkgrå och lite mindre mörk men fortfarande riktigt mörkt grå, bägge med matt ytfinish.

Grått, stilrent och lite tråkigt

Det är en kompaktare och mer avrundad design än i tidigare Oneplus-modeller, och ytan är inte lika uppenbart metallisk som Oneplus 3 och 3t var. Vi ser även vissa Iphone 7-influenser i Oneplus 5, men också lite Galaxy-stuk med avsmalnande sidorna baktill. Vi är lite kluvna till den nya stilen. Det är onekligen snyggt, men mer anonymt än tidigare, precis som Xiaomi Mi6 som vi testade alldeles nyss. Oneplus har valt att behålla en detalj från tidigare, en blank avfasad kant runtom luren, men då även den är diskret gråsvart numera så syns den för det mesta inte.

Framtill har hittas en heltäckande Gorilla Glass 5-yta med upphöjda kanter av 2,5d-stuk, med nedsänkt plats för fingeravtrycksläsare på hemknappsplats. Den fungerar också som en vanlig hemknapp, med touchkontroller för övrig navigering på vardera sida.

Oneplus 5
Avrundade 2,5d-glaset ger den en mjukt rundad form.

Snygg men enkel skärm
Bildskärmen är en 5,5-tumspanel i 16:9-format, men trots ett par millimeters skärmkant på sidorna är den kompakt nog för bekväm hantering, detta mycket tack vare den lite lagom avrundade baksidan och greppvänliga ytor. Skärmen är av amoled-typ, vilket innebär att det är en skön lyster i färgerna och utmärkt, hundraprocentig svärta i mörka ytor.

Upplösningen än 1080x1920 bildpunkter, vilket är i underkant jämfört med de flesta andra flaggskepp på 5,5 tum. Oneplus 5 har sällskap av Iphone 7 Plus på den punkten. Bägge tillverkarna påstår att 1080p är allt som man kan se, att det inte ser pixligt ut och att det endast är för till exempel vr-headset som 1440p är en fördel. Men jodå, visst kan en visst pixlighet sköjnas på nära håll. Är det en stor nackdel? Absolut inte, det är så marginellt att det är svårt att bry sig. Och lägre upplösning har en annan viktigare fördel – det spar på batteriet.

Oneplus 5
Amoledskärm ger riktigt klara och intensiva färger. Framförallt är kontrasten klockren. 

Skärmen är annars relativt ljusstark för att vara en amoled. Inte så extrem som Samsung Galaxy S8, men väl ungefär 450 cd/m2, vilket bör vara gott och väl i de allra flesta ljusförhållanden. Oneplus 5 behöver inte riktigt samma spännvidd där som Galaxyn eller till exempel Sony Xperia XZ Premium, eftersom den inte har HDR-stöd. Här är det 8 bitars färghantering som gäller. Vilket ju räcker alldeles utmärkt till nästan allt.

Smart extraknapp

På långsidorna sitter samma uppsättning knappar som på Oneplus 3 och 3t. På-knapp och simkorthållare med plats för två simkort på ena sidan och på andra hittar vi volymkontroll och Oneplus speciella stör-ej-switch som kan ställa telefonen i ett av tre lägen – normalt, stör ej och tyst.

Nertill sitter usb typ c-kontakt, 3,5 millimeters ljudutgång och telefonens enda högtalare. Stereoljud får vi klara oss utan. Den högtalare vi väl får är inte direkt dålig, men saknar den renhet i mellanregistret som brukar skilja en riktigt bra mobilhögtalare från genomsnittet. Däremot är den rejält högljudd, så vill du maxa väckarklockan är det här mobilen för dig.

Oneplus 5
Hörlur, usb-kontakt (också för hörlur, om du vill), och högtalare.

Usb-kontakten stödjer även usb audio, vilket gör att du till exempel kan ansluta hörlurar med aktiv brusreducering dit, så länge de stödjer Android. Att plugga in hörlurar är också det en positiv upplevelse, med rent och detaljerat ljud och equalizer för egen anpassning. Några handsfree-lurar ser inte ut att medfölja, utan det får du köpa separat. Med tanke på set låga priset på telefonen tycker vi det inte är något att klaga över.

Snabb men inte snabbast

När vi testade Oneplus 3t i vintras var det den i särklass snabbaste Android-telefonen, den som lyckades klämma mest prestanda ur Snapdragon 821. Nu har Oneplus givetvis uppgraderat till senaste Snapdragon 835, med ny 10-nanometersteknik och ny grafikkrets. Denna gång får Oneplus dock se sig slagna av HTC som med U11 lyckas få något högre poäng i våra benchmarktester.

Skillnaden är dock så marginell att du som användare inte lär märka skillnaden, och Oneplus har också en stor fördel med ett extremt avskalat och väl optimerat gränssnitt i OxygenOS, som i princip är original-android med ett antal diskreta funktioner i bakgrunden och egen stil på en del ikoner. Det gör all vardaglig användning känns blixtsnabb.