Oneplus 5
Kameralinserna på baksidan sticker ut ungefär en halv millimeter.

Kameran har fått sig en rejäl omarbetning, och även Oneplus har nu hakat på trenden med dubbla sensorer baktill. Precis som på till exempel Iphone 7 Plus och Huawei P10 så sitter linserna uppe i vänsterhörnet. Det är troligen en platsfråga, att det var där det fanns bäst utrymme för två sensorer bredvid varandra. För särskilt optimalt är det inte. Den som är ovan lär ta ett och annat foto med ett suddigt finger över halva bilden.

Dubbla sensorer och snabbare fokus

Bildkvaliteten är det svårt att klaga på, det är skarpt, snyggt och med rejäl stuns i färgerna. Vid fotning i dämpat ljus drar set lite år för varma färgtoner, men med bra och relativt brusfri iso-kompensering. Nu tyckte vi i och för sig att även Oneplus 3t hade en riktigt bra kamera, men här har de vässat till den ytterligare, med mer pålitlig autofokus och seriebildtagning för actionbilder än i Oneplus 3t. Annars är det inte direkt överfullt med funktioner och finesser. Objektsspårning får vi klara oss utan, men i autoläge får vi i alla fall ansiktsdetektering.

De två parallella kamerorna är ganska olika. Den ena är en 12-megapixelsensor med f/1.7-bländare och den andra är en 20-megapixelsensor med f/2.6-bländare och telefotolins. Med den kombinationen gör Oneplus precis som Apple i Iphone 7 Plus, och den viktigaste funktionen blir en effektiv kombination av analog och digital zoom. Inzoomat till max får vi dock lite stabilitetsproblem då vi bara har elektronisk och ingen optisk bildstabilisering, och dessutom tappar den en hel del i detaljåtergivning. Stabiliseringen gör däremot ett förvånansvärt bra jobb när vi filmar, och mikrofonen likaså.

Oneplus kameraapp
Fotoappen bjuder på ett av de bättre och mest lättjobbade manuella lägena vi sett, i klass med de bästa av Lumia-lurarna. 

Enkelt porträttläge och avancerat manuellt

Ett läge kallat ”porträtt” låter dig fejka kort brännvidd och kort skärpedjup på samma sätt som till exempel Huaweis mobiler så att du kan ta närbilder med suddig bakgrund. Dock inte med samma utmärkta kontroll. Du har ett brännviddsläge och det är allt. Det må vara tänkt för att fota ansikten, men funkar bra på allt som befinner sig på lagom avstånd.

Oneplus får pluspoäng för ett av de bättre manuella fotolägena i mobilkameror, med möjlighet att spara i raw-format, orienteringshjälp, smidiga reglage och till och med histogram-information i realtid på skärmen. Du kan också spara upp till två profiler med personliga inställningar, välja att fota i 4:3, 16:9 eller kvadratiskt 1:1-format. Det vi däremot inte hittar någonstans är möjlighet att fota i mindre än maxupplösning, varken i standard- eller pro-läge. Å andra sidan lär det ta ett litet tag att fylla upp 64 eller 128 gigabyte med foton.