Oxygen OS
Oneplus Android-skal heter OxygenOS. Det gör väldigt lite eget med Androids originaldesign på startskärm, ikoner ocjh menyer. Istället lägger den till en hel del funktioner och valbarhet i bakgrunden.

Enkla Oxygen imponerar

Gränssnittet är som sagt mycket avskalat, och är vid första anblicken svårt att skilja från en ren Android-installation. Men det finns en del små gränssnittsfunktioner att anpassa efter eget tycke och smak. Ändra stil på ikoner, detaljanpassa statusfältet, slå på eller av skärmnavigering, programmera dubbeltrycksfunktion på navigeringsknapparna och ställa in gestkommandon.

OxygenOS har också sin egna nyhetsflödesskärm ett svep till vänster istället för Google Nu (eller ännu bättre Google Assistant om du kör på engelska). Den går lätt att stänga av om du inte är intresserad. Nytt i Oneplus 5 är bland annat ett spelläge, som gör att du slipper störande notifikationer när du spelar eller tittar på film, och möjligheten att fritt välja vad skärmgester ska göra.

Något som definitivt kan snabba upp upplevelsen, speciellt vid multitasking, är att vi här får hela åtta gigabyte ramminne. Den stora lagringsenheten på 128 gigabyte är också den av snabb UFA 2.1-typ. Det säger en hel del tycker vi att vi nu kan få lika mycket minne och lagring i en telefon som i en genomsnittlig laptop. Även om du kanske använder telefonens lagring på annat sätt. Mycket av utrymmet kan gå åt till egentagna foton och filmklipp.

Oxygen OS
Vi får bra möjligheter att anpassa både ljud och bild.

Batteritid i toppklass

Telefoner med Snapdragon 835 har hittills gett oss ett väldigt blandat resultat när det gäller batteritiden. Lyckligtvis sällar sig Oneplus 5 till de som visar precis hur strömsnål kretsen verkligen är, troligen tack vare ett väl optimerat system och amoled-skärm på ”bara” 1080p. Dessutom har den ett extra stort batteri på 3 300 mAh, vilket ger en extra timme eller två.

Allt som allt ger den oss en grymt imponerande batteritid över 14 timmars kontinuerlig wifi-strömning av högupplöst video, och nästan lika lång tid för aktivt surfande på 4g. Spelar du tunga spel eller fotar och filmar lär det inte räcka lika länge, men så är det ju med alla mobiler med bra kameror och höga prestanda. Egna snabbladdningstekniken Dash hör också till de allra bästa.