För ganska exakt 15 år sedan lanserades Morrowind till PC och Xbox; ett för tiden banbrytande äventyr som på många sätt var unikt med sin fria värld helt i 3D. När det nu är dags att besöka den väldiga ön Vvardenfell igen är mycket sig faktiskt likt, trots att du har sällskap av tusentals andra spelare.
 

Från liten till stor

Om ni inte känner till The Elder Scrolls Online sedan tidigare så är det ett onlinerollspel som utspelar sig i Bethesdas jättelika värld Tamriel, där de episka äventyren Oblivion, Skyrim och Morrowind tar plats. För fans av Bethesdas tidigare alster finns det med andra ord en hel del platser, berättelser och raser som är bekanta sedan tidigare. Det gäller inte minst denna expansion som spelar på många nostalgiska strängar.

Något som skiljer The Elder Scrolls Online från många andra onlinerollspel är att handlingen får ovanligt mycket utrymme. I stort sett varenda litet uppdrag har en välskriven historia bakom sig och allt läses upp med inlevelsefulla röster. När en uppdragskedja är avklarad påverkas närområdet på både små och stora sätt, vilket leder till en känsla av att det är just du som påverkar och förändrar världen till det bättre. Du är den utvalde hjälten.

På så sätt är det inte jakten på starkare vapen och utrustning som är den saftigaste moroten i The Elder Scrolls Online. Det är snarare de berättelser och karaktärer som dyker upp under äventyrets gång som skapar den största känslan av belöning. Å andra sidan får inlevelsen en ordentlig törn av att det hela tiden står ett dussin andra utvalda hjältar bredvid dig och utför precis samma uppgifter. Det var ett problem i grundspelet och är ännu mer märkbart i den välbefolkade Morrowind-expansionen.

Morrowind bild 2

De första stegen

Oavsett om du börjar ditt äventyrande i Morrowind med en tidigare skapad karaktär, eller startar om på nytt med den nytillkomna klassen warden, kommer berättelsen att börja på samma sätt. En start som påminner en hel del om originalspelet från 2002. Efter att ha lämnat ett slavskepp tar sig din karaktär i land vid byn Seyda Neen, vilket är exakt samma plats som originalspelet inleddes på.

Därefter får du bege dig ut på ön Vvardenfell för att stoppa meteorer, rädda gudar med mycket mera. Exakt hur du tar dig an det nya området är till stor del helt upp till dig, men vilket vädersträck som än lockar väntar spännande miljöer och uppdrag. Eldiga berg blandas med lummiga skogar och det är lätt att fastna i utforskandet bara för att se vad som väntar i horisonten.

Rent grafiskt är Morrowind långt ifrån det bästa vi har sett Playstation 4 mäkta med, men med tanke på att det är en stor och levande onlinevärld som målas upp är detaljrikedomen i miljöer och karaktärer ändå fullt godkänd. Dessutom förtjänar den utmärka HDR-implementeringen ett plus i kanten.

Morrowind bild 3

En ny elev i klassen
Som sagt innehåller Morrowind-expansionen en helt ny klass kallad warden. Där är en druid-inspirerad klass som kan bli lika bra på att hela, göra skada eller stå emot fiendernas slag beroende på inriktning. Att enkelt kunna skifta mellan tre vitt skilda inriktningar gör det betydligt enklare ett få ihop en grupp till utmanande grottor och svåra fiender.

En fördel med wardens är att de börjar sitt äventyr med utrustning som passar de utmaningar som väntar i Vvardenfell. Det går med andra ord att ta sig an det nya innehållet direkt och låta huvudäventyret vänta till senare, vilket är ett bra alternativ för nya spelare som vill hoppa in på samma plats som sina vänner.

En nackdel med den nya klassen är att den inte känns överdrivet ny. Oavsett vilken inriktning som väljs påminner spelandet en hel del om de tidigare klasserna med samma egenskaper – även om det nu är "tre i ett".

Morrowind bild 4

Nyrenoverade arenor
Förutom ön Vvardenfell och warden-klassen innehåller Morrowind-expansionen även ett helt nytt PvP-läge, det vill säga ett spelläge där spelare slåss mot andra spelare. Tre lag med fyra spelare vardera möter varandra på specialanpassade arenor där målet är att besegra motståndarna på olika sätt, exempelvis genom att knipa flaggor eller slå ner alla i motståndarlaget.

I grunden bygger PvP-läget på en bra tanke, men det mesta faller ihop totalt på grund av obefintlig matchmaking. Veteranspelare har så pass kraftfull utrustning att de sopar mattan med både nybörjare och de som har tagit ledigt från Elder Scrolls ett tag, vilket gör det omöjligt för många spelare att ens försöka göra något vettigt på slagfältet.

Morrowind bild 5

Mer av samma, på gott och ont

I slutändan vänder sig The Elder Scrolls Onlines Morrowind-kapitel i första hand till de som redan tillbringar sitt digitala liv på Tamriels slätter. Här finns inga omvälvande nyheter som kan locka in helt nya spelare eller återuppväcka intresset hos gamla spelare som har tröttnat på upplägget. Istället är det ett nytt område vars uppbyggnad påminner om den redan existerande världen, samt en ny klass som passar in bra och fyller en funktion – men som inte sticker ut nämnvärt rent spelmässigt.

Vad som däremot glänser är den spännande historien och en mängd både roliga och sorgliga sidospår. Dessutom gör den nya klassen, som börjar på en hög nivå, det lättare för nybörjare att hoppa in och spela tillsammans med vänner som har äventyrat i Tamriel sedan tidigare.

Morrowind är helt enkelt en välgjord utökning av The Elder Scrolls Online-världen. Även om ”mer av samma” har en negativ klang över sig, är det svårt att klaga när en stor värld fylld med spännande berättelser breder ut sig framför våra fötter. Men visst hade det varit välkommet med ett uppdaterat stridssystem, helt nya spelmekaniska inslag och ett mer genomtänkt PvP-läge.


Fakta The Elder Scrolls Online: Morrowind

Format: PC, Playstation 4, Xbox One
Testat format: Playstation 4
Genre: Onlinerollspel
Pris: 350 kronor

plus

Den nya berättelsen fångar intresset direkt
En spännande värld att utforska
Den nya klassen är genomtänkt och fyller sin funktion
Inget krav på att spela tillsammans med andra för att klara grundkampanjen

minus

Få regelrätta nyheter
Använder inte genrens styrkor särskilt bra
Bara du kan rädda världen, eller hur var det nu?
Extremt obalanserade PvP-lägen

Betyg 4 av 5