Att strömma filmer och musik direkt från nätet till din mobil eller dator är nästan en självklarhet i dagsläget. När det gäller spel har tekniken däremot inte slagit igenom än. De tjänster som funnits hittills har använt sig av direktströmning från servrar och resultaten har varierat beroende på användarens uppkoppling. Till skillnad från film och musik måste strömmade spel skicka signaler på vilka knappar du använder mot servern, vilket kan resultera fördröjningar.

Läs mer: Bästa filmerna på Netflix

Källa: Youtube.com/xbox
Foto: Microsoft/Xbox

Det är här Xbox Game Pass kommer in i bilden. I likhet med tjänster som Netflix och Spotify betalar du en fast månadskostnad och får i gengäld tillgång till över hundra olika spel för din Xbox One. Det finurliga är att du inte behöver strömma dessa varje gång du vill spela en viss titel. Istället laddar du ned filen till din hårddisk, precis som när du köper spel digitalt.

Läs även: Nintendo släpper Super Nintendo Classic

Så funkar det

Samtliga spel du laddar ned via Game Pass är fullversioner som du har tillgång över så länge du har en aktiv prenumeration. Observera att Game Pass är en egen prenumerationstjänst, separat från Xbox Live Gold. Precis som med andra tjänster kommer utbudet av spel att byggas på och bytas ut allteftersom. Fastnar du extra för någon titel kan du även ”köpa loss” titeln till ett reducerat pris och ha tillgång till den även när du inte längre prenumererar på Game Pass. 

Kom igång med Xbox Game Pass

1. Starta din Xbox One eller Xbox One S. Från startsidan bläddrar du dig vidare mot Store.

2. Lokalisera fliken Medlemskap (Memberships). Fliken är liten och lätt att missa, men finns i mellan Sök och Använd en kod. Här finns samtliga typer av tillgängliga prenumerationstjänster radade med nödvändig information om vardera.

Källa: Youtube.com/Xbox
Foto: Microsoft/Xbox

Vill du bläddra bland utbudet av nedladdningsbara Game Pass-titlar innan du bestämmer dig kan du, från Store, scrolla nedåt istället och trycka på Bläddra i Xbox Game Pass.

3. Oavsett vilket alternativ du väljer så hamnar du på hubben för Xbox Game Pass. Här kan du Gå med (Join) för att starta prenumerationen eller scrolla nedåt för att bläddra bland samtliga tillgängliga titlar.

Källa: Youtube.com/xbox
Foto: Microsoft/Xbox

4. För att starta en prenumeration krävs det att du har kopplat till ett kontokort eller Paypal-konto till din användare. Detta gör du genom konsolens Inställningar, Betalning och fakturering, Lägg till ett betalningsalternativ.

5. När du väl är prenumerant kan du börja ladda ned så många spel du vill eller får plats med (från Gamepass-utbudet). Välj spel och tryck på Installera. Nu laddas hela spelet ned till din Xbox One och finns tillgängligt så länge du är prenumerant. Vill du köpa spelet till reducerat pris lokaliserar du det igen i Bläddra i Xbox Game Pass och trycker på Köp om du vill äga det.

Källa: Youtube.com/Xbox
Foto: Microsoft/Xbox

Tänk på:

  • Game Pass fungerar enbart på Xbox One, Xbox One S och kommande Xbox One X. Även om utbudet delvis består av Xbox 360-titlar som är spelbara på Xbox One kommer du inte åt själva prenumerationstjänsten (eller spelen) via Xbox 360.
  • Det nedladdade spelet finns kvar på din hårddisk även när din Game Pass-prenumeration löper ut. För att fortsätta spela måste du antingen starta en ny prenumeration eller köpa spelet (digitalt eller på skiva).
  • Precis som med andra prenumerationstjänster har även Game Pass automatisk förnyelse. Du kan slå av funktionen i Inställningar, prenumerationer, Xbox Game Pass, Stäng av automatisk förnyelse.