Det privata rymdföretaget Spacex har under midsommarhelgen lyckats skjuta upp och landa två av sina återanvändningsbara Falcon 9-raketer inom loppet av bara 48 timmar.

Missa inte: Spacex vill ge världen internet via satellit 2019

De nära på intilliggande uppskjutningarna markerar en milstolpe för företaget vars mål är att få ner kostnaderna för uppdrag till rymden genom att återanvända raketer.

Den första uppskjutningen ägde rum på midsommarafton då en återanvänd Falcon 9-raket sköts upp i rymden för att leverera Bulgariens första kommunikationssatellit. Falcon 9-raketen föll därefter åter till jorden där den landande på drönareskeppet "Of Course I Still Love You".

Den andra Falcon 9-raketen sköts sedan upp på söndagen och levererade då tio satelliter för kommunikationsföretaget Iridium. Raketen föll sedan åter till jorden där den landade till havs på drönarskeppet "Just Read the Instructions".

På förhand varnade företagets vd Elon Musk för att den andra landningen skulle bli svår på grund av riktigt dåliga väderförhållande, men allt gick bra. 
Totalt har företaget haft tretton lyckade Falcon 9-landningar varav åtta skett till havs och det har gått nära på ett år sedan Spacex förlorade en raket under ett uppdrag.

Anledningen till att Spacex genomförde två uppdrag så nära inpå varandra berodde egentligen på en försening, då Bulgariens satellit egentligen skulle skjutits upp redan helgen innan.

Du kan se uppskjutningen av BulgariaSat1 här, Iridium-2 här samt den blåsiga landningen av den senare nedan.

Sped up version of today's rocket landing on the Droneship Just Read the Instructions (guess it did)

Ett inlägg delat av Elon Musk (@elonmusk)