Microsoft har på förhand påstått att deras nya operativsystem Windows 10 S är så säkert att ingen känd ransomware kan ta sig in i systemet. Synd bara att Zdnet nu gjort ett test där säkerhetsexperten Matthew Hickey vid Hacker House klarade av att ta sig in i systemet på tre timmar.

Matthew Hickey använde sig då av vad som kallas för en DLL Injection, där skadlig kod körs av systemet utan att den betraktas som farlig. I det här fallet ett Word-dokument med inbyggda macros. Genom att köra koden kunde därefter administratörsrättigheter erhållas varpå Matthew Hickey använde mjukvaran Metasploit och fick full systemtillgång varpå en ny DLL Injection gjorde att han kunde fjärrstyra datorn helt och hållet.

Bland annat kunde han stänga av alla brandväggar och säkerhetsfunktioner såväl som installera så mycket ransomware och andra skadliga program som han behagade. Även om det senare inte gjordes på grund av risken för andra datorer på det aktuella nätverket.

Microsoft fortsätter dock vidhålla Windows 10 S säkerhet och svarade Zdnet med att testet som gjorts inte visar på motsatsen till vad företaget sagt tidigare. Talespersonen för Microsoft säger att nya former av attacker och skadliga program kommer fortsätta dyka upp och att Microsoft tänker ha koll på terrängen för att se till att Windows 10 fortsätter vara så säkert som möjligt.

Läs vidare: Så attackeras du av ransomware - och så skyddar du dig