Även om det då och då släpps en och annan hipstermodell, så är Polaroidkamerans storhetstid förbi. Men konceptet, att ta en bild och direkt få den på papper, har inte dött. HP har släppt en variant på temat i form av en pytteliten skrivare som du enkelt kan bära med dig och skriva ut saker när andan faller på.

Läs även: Vi testar Sprocket Plus – skriver ut större bilder

HP Sprocket är en liten skrivare (116×23×75 millimeter) som du ansluter till via bluetooth. Du laddar ner en app till din Iphone eller Andoidmobil och kan sen välja att ta en ny bild eller skriva ut befintliga, till exempel direkt från Facebook. I appen har du också möjlighet att lägga till text, ramar och annan utsmyckning till bilderna.

HP Sprocket
HP Sprocket är en miniskrivare som du kopplar upp dig mot via bluetooth. Sedan kan du skriva ut direkt från mobilen.

Inget bläck behövs i HP Sprocket

Bilderna som skrivs ut är i storleken 50x76 millimeter, alltså väldigt små, och snarare lämpade för plånboken eller kylskåpet än inramade och uppsatta på väggen. För utskrifterna används HP:s Zink-fotopapper som i sig är tekniskt imponerande – du behöver inte fylla på med bläck i skrivaren någonsin, istället sker all utskriftsmagi direkt i pappret. Dock är kvaliteten på utskrifterna inte den bästa.

Men vad Sprocket saknar i kvalitet tar den igen i underhållningsvärde. M3 tog med Sprocket på midsommarafton och det var ett mycket lyckat drag. Alla som ville kunde koppla upp sig mot skrivaren (max tre samtidigt) och få med sig en bild från festen hem. Med 512 MB minne går det också att lägga bilder i en utskriftskö. Framåt småtimmarna skrevs det ut bilder av mer tveksam karaktär, men något som gav många garv runt nubbebordet.

Skrivaren rymmer tio utskrifter åt gången, men är väldigt enkel att fylla på. Bara att öppna och lägga i nya. Tyvärr ligger priset på från 100 kronor och uppåt för 20 papper, beroende på om du vill ha klisterpapper eller ej. Det är alltså från fem kronor per utskrift, vilket är lite saftigt för att bara skriva ut små festbilder.

HP Sprocket
Med den medföljande Sprocket-appen kan du lägga till text och andra effekter.

Omdöme och betyg

Det här är en jätterolig pryl som lätt kan bli alla festers mittpunkt. Men det som drar ner betyget är priset, både för prylen i sig och för kostnaden per utskrift. Kvaliteten är inte den bästa, men den är helt okej för vad du antagligen kommer att skriva ut – festbilder och roliga klisterlappar. Däremot blir det lite jobbigt när du inser att du betalar från fem kronor per utskrift, då du kan skriva ut stora bilder i betydligt bättre kvalitet för samma eller lägre pris. Det är också synd att inte fler personer kan ansluta samtidigt.

Men har du svårt att veta vad du ska göra av dina 1 490 kronor och har ett bröllop eller annan tillställning att anordna - go for it!

Specifikationer Sprocket

Tillverkare: HP
Mått: 75x116x23 millimeter.
Vikt: 172 gram.
Kompatibel med: Android 4,4, samt IOS 8 och senare.
Anslutning: Bluetooth 3.0.
Kantfria utskrifter: Ja.
Minne: 512 MB.
Minneskort: Nej.
Fotopapper: HP Zink Photo Paper (5x7,6 cm).
Utskriftskvalitet: 313x400 dpi.
Laddning: Mikro-usb.
Pris vid testtillfälle: 1 490 kronor

plus

Rolig, perfekt för fester.
Enkel att använda.

minus

Lite väl dyr.
Dålig bildkvalitet (för priset per bild)

Betyg 3 av 5