Nato meddelar att den stora cyberattacken som ägde rum förra veckan, där wiper-viruset Notpetya spreds mellan datorer, tros vara utförd av en statlig aktör eller en grupp med statlig sponsring. Cyberattacken kan därför komma att klassas som en möjlig krigshandling, rapporterar The Verge.

Missa inte: Cyberattacken som just nu sprids är värre än tidigare befarat

Nato säger att om operationen kan kopplas till en pågående internationell väpnad konflikt så skulle lagar för väpnade konflikter att gälla. I alla fall i den mån som skada eller fysisk skada orsakats och med reservation för att även fientliga civilia hackare kan ha varit involverade. Om händelsen klassas som en internationellt otillåten handling kan det göra att påverkade stater och deras Nato-allierade kan komma att svara på den.

Nato har inte nämnt någon misstänkt stat. Viruset som utgav sig för att vara ransomware-viruset Petya, men som i själva verket var wiperware (varpå det började kallas för Notpetya), spreds först i Ukraina där det slog mot landets digitala infrastruktur. Landets säkerhetstjänst har sedan tidigare lagt skulden på Ryssland. Ryssland var dock själva offer för attacken och än så länge ska det inte finnas några konkreta bevis gällande vem som utfört den.