Den stora amerikanska filmkedjan Blockbusters fysiska butiker gick föga förvånande under i trycket från alla onlinetjänster. Den danska TDC-koncernen köpte varumärket och nu återuppstår kedjan online.

I dag blir tjänsten tillgänglig även i Sverige. Modellen skiljer sig från Netflix och HBO i och med att Blockbuster inte satsar på abonnemang utan istället hyr ut och säljer filmer styckvis. Och de har en annan fördel jämfört med de andra streaming-jättarna:

Blockbusters
Innehåll i Blockbusters tjänst vid lansering och senare i år. Källa: Blockbuster.

- Filmerna kommer efter biolansering, men långt innan de hamnar på Netflix och andra tjänster, berättar Amina Korlat, presskontakt på Blockbuster Sverige.

Tjänsten kommer alltså påminna mer om Apples filmtjänst. Priset för att hyra en ny film blir 49 kronor för de nyaste filmerna, 39 kronor för övriga filmer, samt 9 kronor för äldre filmer. Du kan även köpa ett klippkort för 99 kronor som låter dig se tre nya filmer. När du har betalt för en film har du 28 dagar på dig att starta den. När du väl startat den har du 48 timmar på dig att se klart den.

I höst kommer det även gå att köpa filmer och tv- serier (serier går inte att hyra). Priset för att köpa en film är 149 kronor.

Blockbusters stöder idag endast PC, Mac och Playstation 4. I höst ska även Android och IOS, samt chromecast och Airplay stödjas.

- Det kommer även ett offlineläge, berättar Amina Korlat.