De dyraste flaggskeppstelefonerna, de där med prislappar på sex, sju tusen eller mer, är för det mesta ganska lika varandra. Visst, tillverkarna försöker erbjuda något unikt som gör att deras lur sticker ut och ligger steget före, men överlag så erbjuder tillverkarna det bästa tillgängliga i alla viktiga kategorier. De har tunnaste designen, snabbaste processorerna, högupplösta skärmar, vattentät konstruktion, solid batteritid, de vassaste och smartaste kamerorna, och massor av andra extra features.

I prisklassen strax under, mellan fyra och sex tusen kronor, är variationen större. Här verkar tillverkarna behålla en del premium-egenskaper, men kompromissa bort andra. Nyligen testade vi till exempel Oneplus 5, som har prestanda i världsklass, och levererar kvalitet i alla grundfunktioner, men är rätt så avskalad funktionsmässigt för övrigt. Asus väljer en annan väg med nya Zenfone Zoom S.

Zenfone Zoom S
Zenfone Zoom S är med sin 5,5-tumsskärm och rejäla marginaler på sidorna inte direkt den mest lättgreppade av lurar. Den är dock förvånansvärt lätt med tanke på det enorma batteriet.

Halvsnabb och helstor

Den har betydligt beskedligare prestanda än de kraftfullaste mobilerna just nu, ungefär en tredjedel enligt våra prestandatest. Det innebär dock inte att den är långsam, mobiler är precis som datorer numera – alla behöver inte en kraftfull arbetsstation och maxad spelgrafik, så varför betala för det? Snapdragon 625 som sitter här S gör att surf, media, och de flesta appar och spel flyter på mer än väl godkänt. Och den väger upp den beskedligare prestandan med ett par tre riktigt intressanta andra egenskaper.

Till det yttre är det en rejäl bit. En 5,5-tumsmobil med ett par millimeters skärmkant på sidorna, matt aluminiumbakstycke och rundade kanter och hörn precis som på till exempel en Iphone 7. Baktill hittar vi fingeravtrycksläsare i mitten och en aningen utstickande kameralins i ena hörnet. Under skärmen på framsidan sitter touchkontroller för Android-navigering. De är tydligt utmärkta och inte som på vissa telefoner något som lyser upp enbart när man petar på dem. Det uppskattas.

Zenfone Zoom S
Tydliga navigeringsknappar, usb c-kontakt och en kraftfull högtalare.

Mäktig batteritid

Zenfone Zoom S är aningen tjockare och bredare än de flesta konkurrenterna i samma storleksklass just nu. Inte mycket, men ändå märkbart. Den är dock behagligt utformad med bra grepp om du intr har alltför små händer, och den är inte särskilt tung, vilket faktiskt är lite förvånande.

Det sätt som den sticker ut är nämligen med ett enormt batteri. Vanligen brukar vi tycka att ca 3 000 mAh är bra för en topptelefon. Zenfone Zoom S har hela 5 000 mAh batteri. Då den dessutom har 1080p amoled-skärm som för det mesta kan dämpas ner rejält och fortfarande se bra ut och enklare och rätt så strömsnål processor får vi batteritid som inget flaggskepp kan matcha. Batteriet går till och med använda som en powerbank för att ladda upp andra prylar med.

Vi har testat en liknande mobil förut, Lenovo P2 med till och med större batteri och ännu bättre batteritid. De är faktiskt på flera punkter lika varandra. Samma processor, samma klass på skärm, och stöd för dubbla sim-kort. Men där slutar likheterna. Lenovo P2 var mer i budgetklass, hade kantig design, halvdant ljud och medelmåttig kamera.

Zenfone Zoom S
Zenfone Zoom S är cirka åtta millimeter tjock.

Välljudande

Det slipper vi här. Ljudet ur den inbyggda högtalaren är kraftfullt och om du ställer in det rätt så är det både fylligt och detaljerat. Du får en meny med en handfull ljudprofiler (Varav en för ”utomhus” stryper basen och gör den rejält skränig. Men jodå, då hörs den i bullriga miljöer.) och en manuell equaliser om du föredrar det. Stereo får du dock klara dig utan.

Ännu bättre låter det med hörlurar. Zenfone Zoom S är certifierad för Hi-Res Audio och stödjer upp till 24-bitar och 192KHz ljudfiler. Här stödjer telefonen också DTS-ljud för surround-effekt i hörlurar. För musik i lurar kan vi dock inte rekommendera det, då det samtidigt gör det annars detaljerade och distinkta ljudet platt. Kanske för en del spel.

Zen UI
Inställningsmöjligheterna för både färgtoner i bilden och ljudtoner i ljudet är mycket goda.
Sida 1 / 3

Innehållsförteckning