Efter att Nokia i år återuppstod som mobilvarumärke hos nystartade finska HMD har hajpen varit stor. Tidigare i vår debuterade med ny version av klassiska inte-så-smarta luren Nokia 3310. De smartphones med Android som vi såg på Mobile World Congress verkade också riktigt lovande. Nu har de första anlänt till Sverige.

Läs också: Så bra är den nostalgiska dumluren – vi sätter betyg

Det är alltså mittenmodellen bland tre rätt så billiga mobiler, Nokia 3, 5 och 6. Något verkligt flaggskepp har inte nya Nokia i sortimentet, även om det ryktas om en framtida Nokia 8 eller Nokia 9 som ska vara toppspecad. Nokia 5 har ett rekommenderat pris på 2 000 kronor. För det får vi en snygg och välbyggd femtumstelefon, men med typiska budgetspecar.

Nokia 5
Nokia 5 ligger bra i handen. 

Välbyggd och bekväm

Till det yttre är Nokia 5 ett elegant bygge med en del vibbar från Nokias gamla Lumia-serie (numera Microsofts), men med tillräckligt mycket egen stil för att både skilja sig från dem och från andra konkurrerande mobiler. Ett lätt avrundat aluminiumbakstycke ger ett bekvämt grepp. På framsidan har vi ett heltäckande och lätt upphöjt Gorilla Glass.

Läs även: Här är Nokia 8

Under skärmen hittar vi fingeravtrycksläsare som även är hemknapp, och tydliga navigeringsknappar på varsin sida av den. Upptill och nedtill löper det rejäla plastränder igenom metallen för att få bra mottagning. På nedre kortsidan sitter en monohögtalare och ger både bra volym och hyfsat rent ljud. Även ljudet från hörlursuttaget får väl godkänt, även om vi tycker att diskanten är något för svagt. Här hade det nog varit välkommet med en equaliser.

Nokia 5
De helvita antennränderna hade kanske kunnat vara lite mer diskreta.

På undersidan sitter också (som vanligt) en mikro usb-port för laddning och usb 2.0-dataöverföring. Vi börjar så smått undra när usb typ-c ska bli standard även på billigare smartphones. Det borde minst sagt vara dags nu, men här får vi alltså dras med den äldre modellen.

Extra kortplats

Nokia 5 stödjer dubbla simkort, och till skillnad från många andra telefoner som erbjuder samma sak tar inte den andra sim-platsen upp samma utrymme som platsen för sd-kort. Så du kan både ha två simkort och extra minne. 16 gigabyte är inbyggt. Tillräckligt för en del användare, men på tok för lite för andra.

För övrigt är Nokia 5 bestyckad med en Snapdragon 430-processor, vilket innebär åtta nerklockade Cortex A53-kärnor. Det är långt ifrån prestandatoppen, men en bra lösning för en billigare mobil med Android 7, då den är väl lämpad för multitasking. Vanlig surf, media-appar och sociala appar flyter på utan större bekymmer, men vi vill nog inte spela tyngre spel eller köra allt för avancerade appar på den. Vi hade också gärna sett tre eller kanske fyra gigabyte ram-minne istället för de två vi får här.

Nokia 5
Det är hög byggkvalitet och omsogsfull design med tanke på prislappen.

Snygg men lågupplöst skärm

Bildskärmen är en enkel men helt okej ips-panel med 720x1280 bildpunkter. Skärmen ger oss fina färger och en ljusttyrka på cirka 500 cd/m2, vilket bör vara bra nog så länge du inte får en solkatt direkt i glaset. Det här är inget som sticker ut som extra bra, men lägstanivån har blivit riktigt hög på senare tid bland nya telefoner.

Upplösningen gör att skrärmen får en viss pixlighet på nära håll, men det har de flesta telefoner i den här prisklassen. Dock inte alla, Moto G5 som för övrigt matchar Nokia 5 i specar, har till exempel en 1080p-skärm, och dessutom den där extra gigabyten minne vi nämnde.

Betyg 4 av 5