Det blir lite av en kompromiss. Nokia 5 har en lägre upplöst skärm, men det innebär också att den drar mindre ström än Moto G5, och den har också ett aningen större batteri, 3 000 mAh mot 2 800 mAh. Så vi får ut i snitt en timme extra driftstid ur den innan den behöver laddas upp. Det gör att Nokia 5 landar på klart godkända åtta timmar aktiv användning innan den behöver laddas.

Helt rent system

Jämförelsen med Moto G5 är aktuell på en punkt till, de är bägge telefoner som levereras med ett nästan helt rent Android 7. Varken Moto eller Nokia lägger till något eget i designväg, istället handlar det om Googles upplägg helt och hållet. 

Nokia 5
Android och inget annat.

Kameradelen baktill sticker ut någon halv millimeter, och är ovanligt stor. Det beror inte på att Nokia 5 har dubbla linser som en del lurar nu för tiden, utan att sensorn och dess tvåtonsblixt sitter extra långt ifrån varandra. Det kan vara smart i vissa lägen då det minskar risken för röda ögon och platta skuggor vid blixtfotning.

Kamera i god budgetklass

Kameran är annars snäppet bättre än budget-modell. En 13-megapixelsensor med f/2.0-optik ger den goda egenskaper för normal vardagsfotning utomhus, men släpper in något för lite ljus för att vara helt tillfredställande i mörkare miljöer. Vi tycker också att autofokusen är instabil och hoppig, speciellt i dämpat ljus. Kameran framtill är på åtta megapixlar och har även den autofokus. Här tycker vi faktiskt att den hanterar tveksamt ljus bättre.

Nokia 5
Kameran är helt ok, men inte "Nokia-bra". Nya Nokia har en del att leva upp till.

Det här är inte dåligt för prisklassen, men långt ifrån vad vi minns av Nokia från svunna tider. HMD har nyligen tillkännagivit ett samarbete med optikexpererna Zeiss, precis som Lumia hade, så kanske innebär det en nysatsning på foto i framtida modeller. Men räkna inte med några underverk här.

Betyg 4 av 5