Regeringen i södra Australien har meddelat att de gått med på Teslas anbud om att bygga världens största litiumbatteri-installation i regionen, rapporterar australienska Gizmodo. Detta som en del av ett projekt för förnybarenergi tillsammans med franska solenergiföretaget Neoen.

Missa inte: Elon Musk satsar lönen på batterivadslagning

Installationen som byggs kommer vara 60 procent större än någon annan batterifarm i världen, ha en kapacitet på 100 megawatt och ge 129Mwh med energi till södra Australien.

Batterifarmen kommer använda sig av Teslas batterisystem Powerpack 2 och få sin energi genom vindkraft från Hornsdale Wind Farm. Batterifarmen kommer ge ström till 30 000 hem och kommer även kunna ge ström till 4000 hem i en hel dag ifall ett strömavbrott skulle inträffa.

Förra året slogs hela södra Australien ut på grund av en storm och regionen har haft återkommande problem med strömavbrott. Något som den lokala regeringen och Tesla hoppas ändra på genom att den nya batterifarmen dels kommer avlasta det existerande nätet under krävande perioder men också fungera som ett backupsystem.

Kostnaden för hela bygget är ännu okänd men tidigare i år sa Elon Musk på Twitter att Tesla skulle kunna bygga ett system i söda Australien på 100 dagar från det att kontraktet skrivits på. Om inte så skulle Australien inte behöva betala något för det. Något som fortfarande gäller.

Sedan tidigare har Tesla byggt världens hittills största batterifram på 80Mwh i södra Kalifronien. Det tog 90 dagar. Den i södra Australien ska stå färdig i december.