Testat: Maj 2019
Text (Switch-versionen): Raphael Cano Felix

Final Fantasy XII var redan vid lanseringen 2006 något av en udda fågel. Istället för att ta med oss till en helt ny värld, som annars är grundstommen i varje nytt Final Fantasy, fick vi ett kärt återbesök på en plats som byggts upp genom andra sidospel i serien. Och istället för de traditionsenliga, slumpmässiga striderna kunde vi för första gången i Final Fantasys historia (onlinebaserade del elva exkluderat) se exakt vilka fiender som väntade på avstånd.

Final Fantasy Zodiac Age Switch

Läs också: Yakuza Kiwami 2 - Röj med finess i Japans undre värld

Minst lika omvälvande var det nya stridssystemet. Då allt skedde i realtid var det viktigt att få hela vårt gäng att agera optimalt. Vi hade möjligheten att ge kommandon, precis som vanligt, men att gå den rutten var aldrig meningen. Istället ”programmerade” vi våra medhjälpare att agera på egen hand. Här kunde vi se till att helaren i gänget enbart fokuserade på detta om någon befann sig under en viss nivå, eller att enbart attackera vissa typer av fiender.

Final Fantasy XII Vaan Ashe

Ju längre in i äventyret, desto fler variationer kunde vi spara. På så sätt hade vi alltid en uppsättning redo för varje specifik situation. Måhända att det stundtals var ett komplicerat system och kanske till och med anledningen till att Final Fantasy XII inte är lika omtalat som andra delar i serien. Men 2017 fick det nytt liv och därmed en ny chans att skina, dessutom med förbättrade inslag som gjorde upplevelsen mer lättillgänglig. 

Ta med vackra Ivalice vart du än går

Switch-versionen av Final Fantasy XII: The Zodiac Age är i de allra flesta avseenden samma remaster som släpptes till Playstation 4 för två år sedan. Den absolut största skillnaden kontra 2017-versionen är själva portabiliteten. Att kunna njuta av Ivalices sagolika miljöer oavsett var vi än befinner oss är lite av en lyx, speciellt jämfört med hur det var när spelet först släpptes 2006. Då kunde vi bara drömma om ett regelrätt Final Fantasy i bärbar form. I stället förpassades vi då till tveksamma sidospel och återutgivningar av de äldsta spelen i serien.

Final Fantasy XII Switch battle

Läs också: Ghost Giant - En virtuell saga med glädje och vemod

Visserligen märks det att vissa detaljer i den här versionen av Final Fantasy XII inte riktigt når samma nivå som Playstation 4-ditot. Vatteneffekter och texturer som inte är lika högupplösta är bara några av de små skillnader vi märkt under vår genomspelning. Vi kan däremot avfärda dessa som rena petitesser då det nästan krävs förstoringsglas för att verkligen lägga märke till detta mitt under en hektisk strid eller storysekvenserna.

(En mer utförlig recension av Playstation 4-versionen från 2017 kan du läsa på nästkommande sida. Förutom bärbarheten och vissa skillnader i grafiken är det exakt samma spel.)