Honor 8 blev en av förra årets största överraskningar i mobilvärlden. Inte för att den stack ut särskilt mycket – det var i princip en Huawei P9 med nytt skal, ett par skillnader i funktioner, och lite lägre pris. Men den visade sig träffa helt rätt i stil, funktion och prisläge (och rejält med marknadsföring) och blev en av de bäst säljande lurarna förra året.

Bästa smartphone just nu: Test av 20 bästa mobilerna i toppsegmentet

Nu är det dags för Honor 9, och återigen är det senaste P-modellen, Huawei P10, som varit förlaga. I alla fall när det gäller den tekniska plattformen.

Honor 9
Honor 9

Nära men inte riktigt maxprestanda

Till att börja med har Honor 9 samma systemkrets som P10, Huaweis egna Kirin 960, vilket är deras kraftfullaste just nu. Huawei brukar precis som Apple uppgradera till ny processorgeneration på hösten, så Honor 9 lär bli en av de sista modellerna med den. Prestandan kan inte direkt matcha de senaste 10-nanometersproceccorerna i bästa flaggskeppen men det går rejält snabbt. Speciellt med tanke på prislappen.

När vi skriver detta test har Honor 9 och Huawei P10 faktiskt även exakt samma pris. men det kan vara tillfälligt. Huaweis rekommenderade pris på Honor 9 när den börjar säljas den 15 augusti är 4 990 kronor, precis samma prislapp som flera stora butiker just nu säljer Huawei P10 för. P10 debuterade i våras med en rekommenderad prislapp på 6 000 kronor, så det är mycket möjligt att även Honor 9 kommer att bli lite billigare i butik. 

Samsung-stil med Honor 8-blått som val

Den mest uppenbara skillnaden jämfört med P10 hittar vi i designen. P10 lånar designdrag av Iphone 7, medan Honor 9 istället är snarlik en Samsung Galaxy S7, med sin böjda baksida i och platta framsida. Vårt testexemplar ser dessutom extra mycket ut som en Galaxy S7 tack vare färgvalet, olika toner av silvergrått. Det är kanske den tråkigaste av de tre färger Honor 9 kommer i. Den karakteristiskt blå finns lyckligtvis fortfarande kvar, samt en helsvart.

Honor 9
Honor 9 kommer i tre färger. Svart, grå och vår favorit blå, nu lite ljusare än i Honor 8.

En kombinerad hemknapp och fingeravtrycksläsare sitter nu på framsidan under skärmen, i samma avlånga design som gamla Galaxy-modeller. Till skillnad från Huawei P10 får vi här också traditionella touchkontroller vid sidan av den för navigering. Vi uppskattade att P10 försökte något nytt, men på den punkten föredrar vi nog det traditionella. Du kan ställa in telefonen att fungera som P10 med enknappsnavigering, men varför någon skulle vilja göra det är mer än vi begriper.

Skärmen är en ips-panel på 5,15 tum med bra ljusstyrka och färgåtergivning. Om det inte är samma som i Huawei P10 är det i alla fall en extremt snarlik variant. Honor 9 har dock en fördel, den har fått oleofobisk ytbehandling, vilket P10 saknar. Det gör att den är lättare att hålla ren från fettfläckar och fingeravtryck.