P10-kamera med små skillnader

Honor 9 har också i stort sett samma kameralösning som Huawei P10, vilket är en vidareutveckling av den dubbelsensor som Honor 8 hade. Ena sensorn är numera uppgraderad till 20 megapixlar, vilket därmed blir nya maxupplösningen på foton.

Kameran fungerar som så att vid normalfotande används bägge sensorerna och bildprocessorn kombinerar dem till ett foto med dubbla ljusinformationen för bättre kvalitet. 20-megpixelsensorn har inget färgfilter, så du får extra bra gråskaleinformation (vilket är viktigare för precisionen än färg-data). Dessutom kan den användas solo för riktigt bra svartvita bilder.

Honor 9
Dubbla linser och lasersikte baktill.

Det verkar dock vara ett par mindre skillnader i kameran. Vi är inte säkra på om Honor 9 har samma Leica-optik som P10, och vi saknar den optiska bildstabilisator som 12-megapixelsenorni P10 har. Det märks främst när vi filmar, då den digitala stabilisator i Honor 9 tar vid och ger stadig bild men med de där typiska svajiga artefakterna som digital stabilisator dras med.

Bättre för musik

En sak som uppgraderats är ljudet. Huawei själva nämner ingenting om ny eller förbättrad dac eller förstärkare, men med riktigt bra inställningsmöjligheter, framför allt en equalizerfunktion som är framtagen tillsammans med Monster, går det att få riktigt bra tryck och detaljerad ljudbild. Samtalskvaliteten med luren vid örat är också den bra, med hög maxvolym och fin röståtergivnnig.

Telefonens inbyggda högtalare hör också till de bättre vi stött på i en mobil. Visst är det fortfarande ”mobilklass”, vilket innebär nästan obefintlig bas och skrälligt på maxvolym, men det låter fortfarande bättre än de flesta konkurrenterna. Tyvärr är det bara en högtalare i ena änden, så stereo får du klara dig utan.

Honor 9
Högtalaren i botten är överraskande kraftfull.

Tveksam batteritid

Batteritiden är möjligen det svagaste kortet, detta trots ett generöst tilltaget batteri på 3200 mAh. Skärmen verkar dra extra ström och tömmer batteriet fortare än de flesta andra nya telefoner, vilket känns märkligt då den på den punkten borde klara sig precis lika bra som Huawei P10. I vårt test med strömmad webbvideo (1080p Youtube-film via wifi med full skärmljusstyrka) klarar den sig bara i drygt fem timmar, vilket vi inte anser vara godkänt.

Andra saker, som att läsa webbsidor, spela musik, ringa samtal och köra sociala appar verkar den klara av bättre. Här får vi mer godkända resultat, men inte mer än så. Just batteritiden är något som många tillverkare tagit tag i under 2017 och förbättrat rejält. Här behöver Huawei hänga med i utvecklingen.