Det blir ju sällan som man tänkt sig. När snacket om piratkopieringen gick som flitigast var de flesta överens om att vi behövde tjänster som gjorde det enkelt för konsumenterna. Både Netflix och Spotify lät som svar på våra böner, här skulle vi få strömma material till en fast månadskostnad och poängen med att ladda ner filmer, tv-serier och musik skulle försvinna.

Om vi koncentrerar oss på Netflix (Spotify förtjänar en egen sågning) så går det snabbt att konstatera att det knappast blivit så bra. Snarare har Netflix gått åt motsatt håll. Till en början handlade det om en fullt duglig tjänst vars algoritm var duktig på att ta fram tips baserat på vad jag tidigare tittat på. Det spelade aldrig någon stor roll att gränssnittet i övrigt gjorde det svårt att få en överblick över vad som fanns. Utöver det gick det utmärkt att använda vpn för att få tillgång till det amerikanska – och betydligt roligare – utbudet.

Det startade med att Netflix gjorde det svårare att använda vpn, och numera är det knappt ens någon idé att försöka. Därefter har man närmast uteslutande börjat fokusera på sitt eget material. När jag använt tjänsten den senaste tiden har jag mest blivit så trött över att få House of Cards, Narcos och Orange is the new Black upptryckt i ansiktet att jag stängt av.

Att Netflix gör så här är fullt förståeligt. Man har plöjt enorma summor för att ta fram exklusivt material och vill naturligtvis få avkastning. Samtidigt är det knappast användarvänligt för kunderna, åtminstone inte för den del av oss som inte skriker av lycka när en ny säsong av Stranger Things utannonseras.

Mitt problem med streamingtjänsterna slutar inte där. Som bekant har ju Netflix fått konkurrens av HBO, Viaplay, C More och Amazon, och fler lär dyka upp. Var och en har sitt unika material, och det blir naturligtvis både dyrt och förvirrande att ha samtliga. Det handlar så klart om rättigheter hit och dit, och så länge kommersiella krafter styr är det snarare en utopi med en tjänst som samlar allt – men nog hade vi kunnat göra det lite schysstare än vad det är nu? Jag är enormt trött på att behöva googla fram vilken film jag kan se på vilken tjänst. Då betalar jag gärna en hel del extra.

2017 är utbudet av streamingtjänster större än någonsin, och tekniken blir bara bättre och bättre med 4k, färre störningar och fler funktioner. Men samtidigt har streamingjättarna slagit knut på sig själva i sin strävan efter att tjäna stålar. Frågan är bara när vi når botten, och kan börja om på ny kula? För det krävs snart att någon trycker på stopp, och tänker om – innan vi plötsligt är tillbaka i diskussionen om piratkopieringens vara eller icke vara igen. Det var ju enkelheten vi ville ha…