Under torsdagen kommer forskare vid en konferens vid University of Surrey att presentera ett gemensamt förslag om att utrusta framtida robotar med en "svart låda" – liknande den som finns på flygplan. Lådan ska kunna registrera robotarnas beslut och låta dem förklara sina handlingar, rapporterar The Guardian.

Missa inte: Måste ses! Japanska sumo-robotar går loss på varandra

Experterna menar att det finns ett behov av ökad säkerhet i samband med att robotar inte längre bara används inom industriarbete utan allt mer verkar tillsammans med människor i form av säkerhetsvakter, butiksbiträden och självkörande bilar.

Förslaget kommer bara dagar efter det att en K5-säkerhetsrobot i Georgetown, Washington DC, körde rakt ner i en fontän medan den patrullerade. Tidigare robot-incidenter involverar även en säkerhetsrobot som välte en ettåring och körde över dess fot såväl som en av Teslas självkörande bilar som var involverad i en dödlig krock.

Den svarta lådan, om den blir verklighet, ska kunna registrera en robots beslut, motivationen bakom besluten, dess rörelser såväl som information från dess utrustning som kameror, mätinstrument och mikrofoner. Förutom att öka säkerheten är förhoppningen även att robotar ska uppfattas som en tryggare del av vardagen om de kan förklara sina beslut för användare.