Formmässigt finns här klara drag från kusinen Harman Kardons multiroom-högtalare ”Omni” och den mattsvarta ytan ger ett stilfullt intryck. På baksidan hittar vi en blottad basreflex och toppen pryds av ett fåtal funktionsknappar. Enheten har en inbyggd adapter så det behövs bara en två-polig sladd för att mata högtalaren med ström, vilket är riktigt smidigt.

Tyvärr är den medföljande kabeln på drygt en meter alldeles för kort för att enkelt kunna placera högtalaren på valfri plats i hemmet. Varför man väljer att snåla in på en sådan banal sak övergår vårt förnuft.

Missa inte! Sommarens bästa hörlurar: Stort test av 19 modeller

JBL Playlist

Installationen är relativt enkelt. Har du inte redan Google Home-appen laddar du ner den och startar högtalaren som sedan hittas nästintill direkt. Blir det problem, och högtalaren inte kan koppla upp sig mot ditt trådlösa nätverk, kan det ha att göra med inställningar i denna, så se till att klientisoleringen är rätt inställd ("AP Isolation").

När detta steg är klart dyker sedan högtalaren upp under ”enheter” i Google Home-appen, och den är redo för uppspelning. Beroende på vilken streamingtjänst du använder, det kan se lite olika ut, väljer du sedan JBL Playlist i exempelvis Spotify (enheten är även kompatibel med Spotify Connect) under ”tillgängliga enheter” och musiken strömmas sedan till vald högtalare.

Saknar du ett trådlöst närverk, kanske på lantstället, går det även att ansluta till högtalaren via bluetooth, vilket är om möjligt ännu enklare och kräver bara att du trycker in bluetooth-knappen ett par sekunder och gör en sedvanlig sökning i din smartphone – och saken är biff.

Med Bluetooth-uppkopplingen kommer emellertid en del begränsningar. Räckvidden givetvis, samt avbrotten om någon ringer och så vidare, liksom möjligheten att enkelt styra flera högtalare samtidigt. JBL Playlist saknar dessutom inbyggt batteri vilket reducerar syftet med bluetooth-uppkopplingen ytterligare. För övrigt finns även en aux-kontakt för att koppla uppspelningsenheter utan uppkopplingsmöjligheter till högtalaren.

JBL Playlist

Bakom fronten med det grovt mönstrade tyget döljer sig två stycken 57 millimeter (2,25 tum) stora element som levererar en klassad effekt på 2 x 15 watt, och med tanke på högtalarens utformning (med vapnen framåtriktade) torde detta vara en tillräcklig bestyckning för att kunna förmedla toner i tillräcklig styrka för ett rum modell större utan att knäa.

Missa inte: Här är sommarens bästa trådlösa högtalare med bluetooth

För normal bakgrundsmusik vid lägre volymer hittar vi inget att anmärka på, med en tydlig och ren ljudbild över hela registret. Drar vi på lite blir det emellertid annat ljud i skällan där diskanten ändrar karaktär och blir vass och allmänt otrevlig i sitt uppförande samtidigt som mellanregistret är anonymt och saknar dynamik. Basåtergivningen är det enda vi kan ge godkänt, givet högtalarens fysiska begränsningar.

Betyg 5 av 10

JBL PlayList Pris vid test: 1790 kr.

Bästa pris just nu: 899 kr