Det blåser nya vinder i Bitcoin-världen. Den digitala valutan har nämligen splittrats i två olika, rapporterar Telegraph. Från och med nu finns två, konkurrerande, digitala valutor – Bitcoin och Bitcoin Cash.

Den förstnämnda är Bitcoin som vi alltid känt till den. Den sistnämnda är en "utbrytarvaluta" som trots sitt namn inte har något med original-bitcoin att göra.

Det stora anledningen till separationen är att tekniken som driver Bitcoin är begränsad till ett visst antal transaktioner per sekund. Ju mer populär valutan blivit, desto sämre har prestandan blivit. Detta löses alltså genom att dela upp den och snart ska betalningar gå illsnabbt igen.

Bitcoin Cash kommer att använda sig av en transaktionshastighet på 8MB i blockchain. Detta kan jämföras med vanliga Bitcoin som använder 1MB. Hur Bitcoin Cash kommer hanteras är däremot oklart.

En följd av splittringen är att både Bitcoin och Bitcoin Cash fallit. Bitcoin går lös på 2 742,88 dollar (-3,23%) medan Bitcoin Cash hamnat på 218,5 dollar (-24,78%).