Hyundai gick nyligen tillbaka till namnet Tucson, och det handlar om Santa Fes mindre syskon. Det här är en bil som ser ganska liten och kompakt ut till det yttre, men direkt när vi sätter oss i bilen reagerar vi över hur rymlig den är. Vi sitter bekvämt i de något skålade framstolarna, men även baksätet har okej med utrymme för vuxna samtidigt som bilen lastar en hel del i bagageutrymmet.

Vi testade 4WD-modellen med 1,6 liters turbo (bensin) och premiumpaketet. Tillsammans med en 7-stegad automatlåda är bilen lättkörd, men inte direkt sportig även om det finns ett "sport"-läge som växlar något aggressivare än standardläget. Trots att bilen är relativt hög känns den hela tiden stabil och samtidigt lättstyrd även när vi gasar på lite på kurviga 70-vägar på ute landet. När vi trycket gasen i botten känner vi ett markant motstånd för den där sista kickdown-effekten. Vi har sett det även i andra bilar, men inte lika tydligt som i Hyundais Tucson.
Bekväm och välutrustad
Komfortmässigt är det här en riktigt trevlig bil. Under en längre tur på närmare 120 mil fick vi verkligen möjlighet att känna efter ordentligt och stolarna är bekväma och ljudnivån från vägen helt klart godkänt. Farthållare och vingelvarnare uppskattas, lite synd bara att bilen inte kunde känna av framförvarande bil och sakta in när det behövdes.
Ventilerade säten fram är ett stort plus i kanten en varm sommardag, liksom rattvärmare vintertid. Det senare är standardutrustning medan ventilerade säten ingår i Premiumpaketet som även ger dig panoramasoltak, elmanövrerade stolar fram, parkeringsassistans, läderklädsel och 19-tums lättmetallfälgar. Utrustningsnivån är generellt hög i testbilen, med bland annat elmanövrerad baklucka, nyckellöst låssystem, döda vinkeln-varnare och kylt handsfack.
Och vi sitter högt och bekvämt i bilen med bra överblick när vi kör, och materialvalet är helt klart godkänt.
Touchskärm och skyltavläsning
MMI:t i bilen är lättjobbat och det mesta går att styra via touchskärmen. Ibland får vi klicka på pilknappar istället för att svepa mellan skärmbilder, så det är inte den modernaste lösningen. Här finns dock en lättjobbad navigator och du kan ställa in ljudanläggningen efter eget önskemål. Det låter helt okej när vi lyssnar på musik under färden, men det är inte premiumklass. Plus i kanten för att bilen har dubbla 12-voltsuttag och usb-ingångar, och det är väldigt smidigt att koppla in och växla mellan flera ljudkällor.
Testbilen läste av skyltar och höll koll på hastighetsbegränsning och omkörningsförbud, men vi fick vid flera tillfällen upp varningar om att sensorn behövde rengöras. Även när bilen var relativt ren och solen sken.

Omdöme
Den är tuff, praktisk, smart och riktigt lättkörd, och Tucson funkar lika bra som pendlarbil inne i stan som på landet när du behöver bra framkomlighet. Visst, med premiumpaket, 4WD och turbomotorn är den inte billig, och räkna inte med den där körglädjen trots att det står turbo i specen. Men om du är ute efter en rymlig och genomtänkt crossover är den här modellen definitivt intressant.

Lättkörd
Rymlig och bekväm
Komforten
Bra utrustning

Ej adaptiv farthållare
Motorn kunde varit lite piggare
Fakta Hyundai Tucson 4WD 1.6 Turbo
Tillverkare: Hyundai
Pris: Från 199 900 kronor (2WD Tucson Select, ej turbo)
Testbilens pris: 344 900 kronor
Motor: 4-cylindrig bensinmotor, turbo
Drivning: 4WD
Växellåda: 7-stegad dubbelkopplingslåda (automat)
Vridmoment: 265 Nm vid 1 500-4 500 varv/min
Prestanda: 0-100 km/h på 9,1 sek
Toppfart: 201 km/h
Förbrukning: 0,75 l/mil blandad körning (enl tillverkaren)
CO2-utsläpp: 175 gram/km
Miljöklass: Euro 6
Garanti: 5 års nybilsgaranti (fria mil)
