Ikea börjar nu sälja solpaneler och hembatterier drivna av solenergi i brittiska varuhus. Det meddelades förra veckan. Företaget påstår att kunder som installerar väggbatterierna kan spara så mycket som motsvarande 6 300 kronor per år, rapporterar The Telegraph.

Missa inte: Jättarnas kamp - Företagen som vill in i det smarta hem

Ikea började testa sig fram med solpaneler redan 2013. Sedermera inledde företaget även ett samarbete med Solarcentury. Man har tidigare även sålt solpaneler i Nederländerna och Schweiz, men detta är första gången de kopplas ihop med hembatterier.

Hembatterierna ska kosta 3 000 pund (cirka 33 000 kronor), ett pris som i kombination med solpanelerna förstås kan bli många gånger mer. Ikea menar dock att deras kunder kommer kunna få sina elräkningar krympta med så mycket som 70 procent genom att använda solenergi.

Om och när tekniken kan tänkas komma till Sverige är ännu okänt. I en intervju med Ny Teknik från 2016 sade Ikeas hållbarhets- och innovationschef Håkan Nordkvist att Sverige valdes bort som testmarknad.

– Vi hade en dialog runt Sverige för något år sedan och vår bedömning då var att systemet i Sverige var alldeles för komplicerat för en privatperson. Det var en massa olika bidragssystem och det fanns regler om att du måste registrera dig som ett företag om du sålde elen till nätet. Vi valde bort landet Sverige på grund av det när vi skulle göra en pilot.

Sedan tidigare säljer även Tesla ett liknande system med sitt hembatteri Powerwall och deras kommande solpaneltak. På en brittisk fråga/svar-sida kan du läsa mer om Ikeas solsatsning.