Onlinespelet Playerunknown’s Battlegrounds, eller PUBG, har minst sagt tagit spelvärlden med storm. Det är ett av de mest spelade spelen på videoplattformen Twitch, trots att det lanserades officiellt så sent som i december.

Johan Pettersson, delägare av www.spelfrossa.se och en av personerna bakom Facebookgruppen Playerunknown's Battlegrounds (Sverige), började spela redan i våras. Han menar att anledningen till att PUBG har blivit så stort är att folk tycker om den spänningen spelet erbjuder.

– Det är lite Hunger Games över det hela, säger Johan.

Läs även: Recension av PUBG – så bra är spelet egentligen

Spela själv eller i lag

Playerunknown’s Battlegrounds är ett så kallat Battle Royale-spel, även kallat Last man standing, och går ut på att överleva så länge som möjligt. Varje match börjar med att ett antal spelare hoppar vid valfri plats från ett flygplan ner på spelkartan. Målet är att överleva alla andra spelare, och de enda fienderna är motspelarna och den konstant krympande spelplanen.

Du kan välja att spela själv, i par eller i en grupp om fyra, antingen med personer du känner eller slumpvis valda spelare. Johan föredrar att spela i duoläget.

– Då spelar man i par tillsammans med en person. Jag tycker om att spela med en kompis.

Läs även: Fortnite Mobile till Iphone och Android – allt du behöver veta

Börjar på samma nivå – oavsett proffs eller nybörjare

Under spelets gång plockar du på dig vapen, utrustning och förnödenheter från övergivna hus, döda spelare eller så kallade airdrops, det vill säga lådor som genereras på slumpvis valda platser.

Efter att du har blivit dödad på ett eller annat sätt eller kanske överlevt alla andra och därmed vunnit spelet börjar det hela om igen. Det går inte att förvärva sig någon typ av fördelar genom tidigare spel, alla startar om på samma nivå vid varje match oavsett om du är nybörjare eller proffs.