1. Välj rätt lagkamrater

Taktiken börjar så klart redan från första början. Ska du spela själv eller med andra? Johan Pettersson tipsar att om du väljer att spela med andra personer gäller det att försöka hitta andra som har samma mål med spelet som du har. Vill du bara spela för att det är kul, eller vill du faktiskt vinna spelet?

Ett bra ställe att hitta potentiella lagkamrater är på olika forum, till exempel Facebookgruppen Playerunknown’s Battlegrounds (Sverige) som Johan driver tillsammans med en vän.

2. Välj rätt plats att starta

Att hoppa ut ur planet vid rätt tillfälle är av största vikt, och den optimala platsen beror helt på i vilket läge du spelar. Spelar du själv är det bättre att hoppa av så långt bort från de andra spelarna som möjligt, för att sedan kunna arbeta dig inåt och förvärva utrustning. Spelar du tillsammans med andra kan du vara lite mer aggressiv och kanske satsa på någon av de större städerna, där det kommer finnas mer ”gear” att hitta redan från början.

3. Lokalisera cirkeln

I PUBG krymper spelplanen sakta men säkert var femte minut i och med att den så kallade cirkeln blir mindre. Detta för att tvinga spelare att komma närmare varandra och skapa konflikt, så att ingen kan gömma sig i utkanten av spelplanen och på så sätt överleva i all oändlighet.

Om du hamnar utanför cirkeln förlorar du successivt liv. Det är därför viktigt att redan tidigt ta reda på var cirkelns utkant är för att veta i vilket håll du bör röra dig för att inte riskera att hamna utanför denna.

4. Hitta rätt förnödenheter

I PUBG gäller det att så snabbt som möjligt hitta bra vapen och utrustning. Johan tror att de vapnen som i allmänhet anses vara bäst är AK och SCAR, då de gör mest skada.

Utrustningen, såsom hjälm och skottsäker väst, finns i olika nivåer beroende på hur effektiva de är. Ju bättre de är och ju högre nivå de har, desto svårare är de att hitta. Johan menar att man kan nöja sig med utrustning på nivå 2, även om det är fördelaktigt om man lyckas hitta ännu bättre utrustning.

Andra förnödenheter som kan vara bra att hitta är bandage och medicin. Det här kommer framförallt vara viktigt om du skulle råka hamna utanför cirkeln.

PUBG

5. Airdrops

Förutom i hus kan du hitta diverse förnödenheter i så kallade ”airdrops”, eller ”crates”. Det här är lådor med vapen och utrustning som dimper ner från skyn på slumpvis valda platser. Det kan tyckas självklart att man ska försöka leta upp dessa omedelbart, men enligt Johan ska man vara försiktig, speciellt om man spelar ensam. Dessa lådor attraherar nämligen även dina motståndare.

– Spelar man i lag kan en person springa fram medan resten av spelarna täcker upp för den. Men om man spelar själv är det inte värt risken.

6. Ta dig in mot mitten

Om du har kommit så här långt har förmodligen många av motståndarna dött och cirkeln krympt en hel del. I och med att cirkeln krymper måste du förr eller senare ta dig in mot mitten av spelplanen. Det finns fördelar med att göra det här förr snarare än senare, då du kan sätta dig och successivt skjuta spelare som springer mot säkerheten.

Johan tipsar om att du ska vänta med att ta dig in till mitten lite längre om du spelar ensam. Spelar du i ett lag kan du generellt sätt vara lite aggressivare och avancera mot mitten tidigare.

Playerunknowns Battlegrounds

7. Hitta rätt gömställe

När du väl har skaffat dig allt du behöver är nästa steg att hitta ett bra gömställe. Det finns många aspekter att tänka på i det här läget. Till exempel är det bra om det ligger så nära mitten som möjligt. Ett hus kan tyckas vara det mest skyddade stället, men Johan menar att det finns stora nackdelar med att välja ett skjul som gömställe.

– Man blir lätt låst eftersom en motståndare kan vänta utanför dörren tills du måste byta gömställe och skjuta dig då. Jag föredrar en sten eller en mur, där det är mer öppet.

8. Om du hamnar utanför cirkeln

Ibland finns det ingenting du kan göra åt det, plötsligt finner du dig själv precis i kanten av cirkeln eller till och med utanför densamma. Ett bra sätt att förflytta sig snabbt är att försöka hitta någon av de bilar eller motorcyklar som finns utplacerade.

9. Mot slutet av spelet

När du har hittat ett så bra gömställe som möjligt och förhoppningsvis har så bra vapen och utrustning som möjligt kan du till och med finna dig själv i det läget att det bara är du och ett fåtal andra spelare kvar. I det här läget är Johans bästa tips att försöka vara så uppmärksam som möjligt.

– Babbla inte så mycket med kompisen. Och håll dig sig så gömd som möjligt.