Moto Z Play var en av våra absoluta favorittelefoner förra året. Den kombinerade cool design, innovativa lösningar, högklassig kamera, rejäl amoled-skärm, grym batteritid och ett bra pris. Nu kommer nästa generation av Moto Z, inte förvånande kallad Moto Z2. Moto Z kom i tre versioner, supertunna flaggskeppet Z, stryktåliga Z Force och billigare Z Play, men Z Force kom aldrig till Sverige.

I år ser det annorlunda ut. Moto Z2 Force ska börja säljas till sensommaren även i Sverige, och Moto Z2 Play finns att köpa redan nu, men någon ”vanlig” Moto Z2 har Lenovo överhuvudtaget inte lanserat. Vill du ha maxade specar är det dyrare Z2 Force som gäller, vill du ha mer slimmad design får du välja Moto Z2 Play, mellanklassmobilen med en prislapp på ca 4 500 kronor.

Moto Z2 Play
Moto Z-lurarna är rejäla i formatet. Någon som en del användare uppskattar men andra kan ha problem med. Om du har möjlighet föreslår vi att du provhåller en innan du slår till.

Avsmalnad design

Den har nämligen smalnat av rejält jämfört med föregångaren, och är nu endast 6 millimeter tjock… så länge men bortser från den feta kamerapuckeln som alla Moto Z-mobiler har. Det är fortfarande tjockare än gamla Moto Z, men den hade ju också en del problem med värmeutveckling och ett rätt så litet batteri, två saker Lenovo uppenbarligen inte vill upprepa.

För övrigt är det exakt samma format och form som tidigare – lätt rundade kortsidor, metallram runtom med välbyggda men kanske lite väl små och pilliga knappar och aningen upphöjd glasyta framtill. Fingeravtrycksläsaren har fått ny form, bred och rundad istället för den lite pilliga kvadrat förra årets Moto Z-lurar hade. Den används som standard inte för navigering, men det går att ställa in så att den tar över från skärmknapparna, med enknappsnavigering och svepgester. En annan skillnad är att Moto Z2 Play har fått baksida i metall, där Z Play hade glas.

Precis som tidigare är den vattentålig men inte vattentät. Någon exakt IP-klassning har inte Moto Z2 Play fått, men den ska vara behandlad med samma vattenavstötande egenskaper. Det innebär att den bör tåla regn och kanske till och med ett oavsiktligt tapp i en vattenpöl, om du fiskar upp den snabbt.

Moto Z2 Play
Amoledskärmen är en av Moto Z2 Plays bästa egenskaper. 

Utmärkt amoled

Skärmen är på stora 5,5 och har ett par millimeters skärmmarginal på sidorna, vilket gör den till en av de bredare mobilerna just nu. Vi får ingen extrem upplösning, utan får nöja oss med 1080p, men det tycker vi duger fint så länge vi inte vill köra vr. Det ser ut att vara samma skärmpanel som i föregångaren, vilket är en riktigt bra amoled-panel med god ljusstyrka och skön stuns i färgerna.

Näst efter Samsungs amoled-skärmar, som alltid verkar ligga steget före, tycker vi nog att Moto-mobilernas hör till de bästa. Möjligheten att ställa in färg i skärmen är däremot lite begränsad. Vi kan välja mellan två profiler, ”standard” och ”lyster”. Telefonens högtalare sitter ovanligt nog upptill, det är högtalaren för telefonsamtal som också dubbeljobbar som mediahögtalare. Den har bra tryck i volymen och både viss bas och rymligt mellanregister, men ingen finess i diskanten. Med hörlurar i (jadå, 3,5 mm-uttag finns) får vi rätt så genomsnittlig ljudkvalitet. Inget för kräsna audiofiler, men bra nog för de flesta.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning

Moto Z2 Play 64GB Pris vid test: 4490 kr.

Bästa pris just nu: 2990 kr