Det är knappast så att HMD sparar på krutet när det kommer till att återlansera Nokia-varumärket. Företaget, som knappt hunnit med att fira ett år, har redan lanserat fyra stycken Nokia-modeller i budgetsegmentet, och Nokia 8 blir således den femte telefonen man släpper ifrån sig i år. Få mobiltillverkare håller ett lika högt tempo. Samtidigt har det handlat om bra grejer för hyfsat lite pengar.

Nokia 8 är dock något helt annat. Här snackar vi prestanda i toppklass, även om prislappen på cirka 5 600 kronor ligger något lägre än vad vi är vana vid. Att HMD väljer att lansera sitt flaggskepp som sista modell i år kan för övrigt tyckas något märkligt – nog borde Nokia 8 varit bland de första telefonerna man släppte?

Nokia 8

Diskret design – på gott och ont
Att det här rör sig om en premium-mobil är svårt att upptäcka till en början. Jämfört med många av konkurrenterna i toppsegmentet får vi en skärm på blygsamma 5,3 tum, och vars framsida varken är kantfri eller bjuder på några andra extraordinära saker. Här är det snarare minimalism som gäller, med en diskret Nokia-logga uppe i högre hörnet och upplysta navigationsknappar nedtill. Mellan dessa hittar vi en haptisk motor, som även fungerar som fingeravtrycksläsare.

Läs även: Nokia 3 – läcker telefon för knappt 1 500 (!) kronor 

Baksidan är i borstad aluminium, med en silvrig Nokia-logga och en Zeiss-designad kamera (mer om den senare). HMD själva menar att man vill åt ett nordiskt formspråk, och det får vi säga att man också lyckas med. Less is more, som det heter. Samtidigt kan vi inte beskylla Nokia 8 för att vara en originell mobil. Den sparsmakade designen må vara snygg, men det gör också att Nokia 8 blir något intetsägande och tråkig.

Nokia 8
Nordiskt formspråk, menar HMD själva. Avskalad och snygg men också något tråkig, tycker vi.

Nåväl, i handen passar Nokia 8 riktigt bra. Baksidan är något hal, och de rundade kanterna gör att vi förmodligen kommer vilja köpa till ett skal, men telefonen är absolut bekväm att hålla i. Om vi ska klaga på något här så är det den haptiska motorn, som har en ovana att gå igång så fort vi kommer i närheten av den.

Bildskärmen är annars ett klart lyft från tidigare Nokia-modeller. Här får vi en Gorilla Glass-bestyckad ips-panel, med 2560x1440-upplösning. Varken ljusstyrka eller färgåtergivning lämnar särskilt mycket alls att anmärka på. Den är knappast bäst i klassen, men sett till vad telefonen ändå kostar vore det dumt att klaga.

Läs även: Vi testar Nokia 6 – så bra är Nokias dyraste budgetmobil

Fortsatt rent operativsystem

På insidan är det möjligen mer spännande. Den något modesta prislappen till trots hittar vi en Snapdragon 835-processor och 4GB RAM. I likhet med sina billigare syskon kommer Nokia 8 utrustad med ett nästintill rent Android-system, sånär som på ett par enstaka appar.

Att HMD har valt den här strategin är något vi gillar skarpt. Visst, det gör att Nokia 8, liksom övriga telefoner i Nokia-familjen, saknar unika mjukvarufunktioner – men får vi välja tar vi det alla gånger framför onödiga program vi ändå inte använder. Förhoppningsvis leder det också till att Nokia 8 är enkel att uppdatera till Android Oreo framöver, något som HMD själva menar. I sin nuvarande form är det Android Nougat 7.1.1 vi får.

Nokia 8
Nokia 8 kommer med ett i det närmaste helt rent Android-system. Tack för det!

Kombinationen av bra specifikationer och ett rent operativsystem verkar också göra gott. Nokia 8 får genomgående goda siffror i våra prestandatest. Och även när vi pressar den till max blir telefonen inte obekvämt varm, även om vi märker av att den går på högvarv.

Nokia 8
På undersidan hittar högtalare och usb-c-uttag. På ovansidan har vi 3,5 mm-uttaget.

Godkänd kamera
Annars är det framför allt kameran som sticker ut. HMD samarbetar här med tyska Zeiss, och bjuder på dubbla linser baktill på 13 megapixel vardera. Framtill sitter ytterligare en 13 megapixel-kamera.

De bakre kamerorna fungerar klart godkänt även om det inte blir något vidare djup i bilderna. Vi upplever också vissa mindre problem med att autofokus-funktionen – det tar ett tag innan kameran hittar fokus och rörliga objekt tenderar att bli väl suddiga. Dessutom har vi problem att få till exponeringen. Den främre kameran är inte direkt dålig, men i jämförelse med de bästa mobilkamerorna på marknaden har den en bit kvar. Bilderna blir aningen platta och dunkla – och även här blir det ingen optimal exponering.

Läs även: Vi testar Nokia 5

Inga mera selfies

Vad som dock är unikt med Nokia 8 som kameramobil är det som HMD har valt att kalla för bothie. Du kan nämligen få båda kamerorna att arbeta på samma gång, och därmed visa upp dig själv och samtidigt fota eller filma det som är framför dig. Vad vi ska använda funktionen blir vi däremot inte riktigt kloka på, här känns det snarare som om HMD har brainstormat fram något som ska göra Nokia 8 originell. Det bör också sägas att funktionen som sådan har funnits tidigare, men i och med Nokia 8 har vi nu möjlighet att strömma de båda bilderna till exempelvis Facebook.

Nokia 8
Bothie-funktionen är inte helt lätt att bli klok på. Kanske blir det världens grej? Vi är tveksamma.

Vi hittar ett batteri på 3 090 mAh, som håller klart jämna steg med toppkonkurrenterna. Vi klarar nästan ett dygn på en laddning när vi hårdtestar batteriet genom att spela upp högupplöst videomaterial. För vanlig användning är det normal batteritid som gäller, så räkna med att ladda upp den om natten vid flitigt användande.

Hyvää Suomi?

Om vi ska försöka sammanfatta HMD:s första år med Nokia får vi ändå ge företaget klart godkänt. De billigare budgetmodellerna kommer kanske inte gå till historien, men med Nokia 8 visar man ändå att det finns gott om kompetens bakom återkomsten. Så småningom lär man kunna klämma ur sig strålande lurar.

Nokia 8 tillhör inte det absoluta toppskicktet, och kommer med en del irriterande missar. Men det är också en mobil som prestandamässigt håller i stort sett jämna steg med de flesta toppkonkurrenter, och som har en klart överkomlig prislapp. One Plus 5 är möjligen ännu mer prisvärd, men Nokia 8 är inte långt därifrån.

Nokia 8

Operativsystem: Android 7.1.1.
Chipset: Qualcomm Snapdragon 835, MSM 8998.
RAM-minne: 4GB.
Lagringsminne: 64GB, stöd för mikro-sd på upp till 256GB.
IP-klassificering: IP54.
Skärm: 5,3-tums IPS-panel med 2560x1440-upplösning och Gorilla Glass 5.
Kameror: En 13-megapixelkamera med dubbla linser bak, en 13-megapixel enkel kamera fram.
Batteri: 3 090 mAh.
Mått: 151.5 x 73.7 x 7.9mm
Vikt: 160 gram.
Pris: Cirka 5 590 kronor.
Läs mer här!

Prestanda

Antutu Benchmark 6: 174 407
Geekbench: 6 509
3d mark Icestorm Unlimited: 40 670

plus

Bra prestanda.
Rent OS.
Prisvärd.

minus

Något trist design.
Mindre problem med kameran.
Den haptiska motorn går igång för lätt.