Nämn Steam för vilken gamer som helst i dag, och alla vet vad det är. Det finns visserligen gott om konkurrenter, men Steam har ändå vuxit sig så stort att det i dag är i det närmaste synonymt med spelande – åtminstone på pc. Bara det faktum att den årliga Steam-rean är en viktig högtid i spelkretsar säger det mesta. Men faktum är att Steams historia knappast har varit en rak väg in i spelarnas hjärtan. Tvärtom – till en början var det få som förstod varför vi skulle använda tjänsten över huvud taget.

Counter-Strike står modell

För att förstå spelplattformens genomslagskraft behöver vi backa bandet till hösten 1998. Utvecklaren Valve har precis lanserat Half-Life. Den titeln blir snabbt årets mest hyllade spel, men det är kanske framför allt tiden efter som ska göra Half-Life historiskt. De kommande åren växer sig nämligen communityn kring spelet större och större, med flera användarskapade moddar som resultat. Här hittar vi bland annat Day of Defeat, Deathmatch Classic och Richochet. Och så Counter-Strike då, skapat av de två utvecklarna Minh Le och Jess Cliffe.

Half-Life
Valves Half-Life blir snabbt en enorm framgång – och får en stor skara fans.

Det är just Counter-Strike som är det viktiga här. Spelet blir nämligen snabbt omåttligt populärt, men eftersom det saknar en gemensam plattform är det krångligt att uppdatera det – ett hyfsat stort hinder eftersom Counter-Strike samtidigt kräver den senaste uppdateringen för att fungera att spela online.

Som ett led i detta presenterar Valve sin nyutvecklade tjänst Steam under våren 2002, med lansering redan året därpå. Målet är att samla alla företagets spel och dess moddar på en gemensam plattform för att snabbt kunna få ut uppdateringar och patchar.

Ramaskri

Det är faktiskt först med Half-Life 2 som Valve kräver att Steam används för att spelet ens ska fungera. En självklarhet i dag, men hösten 2004 ledde det till ramaskri. Inte nog med att man tvingas vara uppkopplad mot Steam för att kunna starta spelet, man måste också dras med en plattform som är buggig och som kraschar stup i kvarten. Drm-skydd blir snart en bespottad term i spelvärlden.

Kritiken är dock inget som hindrar Valve att fortsätta pracka på folk Steam, och snart börjar man sälja spel genom plattformen. Därefter går det snabbt. 2005 kan företaget sluta de första avtalen med tredjepartstillverkare, och därmed blir andra titlar än Valves egna tillgängliga via Steam. Snart introduceras flera funktioner vi i dag tar för givet – däribland Steam Community, vilket möjliggör för spelare att skapa grupper. 

Fler funktioner introduceras

Under åren som följer får vi fler funktioner. 2008 blir det enklare att hålla koll på det allt större spelbiblioteket, bland annat genom möjligheten att välja mellan olika genrer. Nu får vi också Steam Cloud, som gör det enklare att spela spelen på fler än en dator. Även Steam Workshop introduceras, ett verktyg som gör att användarskapat material blir tillgängligt på Steam.

Steam
Steams butik som den ser ut i dag.

Men den kanske viktigaste introduktionen de senaste åren är Early Access. Funktionen dyker upp första gången 2013, och därmed kan vi prova på spelen trots att de ännu inte är färdiga. Det kanske inte låter som en särskilt stor sak, men för otaliga mindre utvecklare betyder det att man nu har en stor plattform att använda för att marknadsföra sitt spel innan det är färdigställt. Valve presenterar också Greenlight som ett tydligt fokus på indiemarknaden, även om den delen knappast fungerar optimalt (i dag har den ersatts av Steam Direct).

Day Z
Zombiespelet Day Z tillhör titlarna som gjort braksuccé via Early Access.

Konkurrenterna börjar poppa upp

I takt med att Steam växer sig allt större börjar också konkurrenterna snegla på Valves framgångssaga. 2011 introduceras Electronic Arts variant Origin, och snart försöker fler och fler roffa åt sig av kakan. I dag har nästan varje stor spelutgivare värt namnet sin egen butik, och utöver det finns en rad olika Steam-liknande plattformar.

I dag är tjänsten fortfarande överlägset störst, men konkurrenterna försöker hela tiden komma ikapp genom att erbjuda funktioner som Steam-användarna länge skrikit sig hesa över. Good Old Games satsar exempelvis på spel utan drm-skydd och uppstickare som Itch.io erbjuder användarna att sälja vidare sina digitala spel.

Exakt vilken maktfaktor Steam kommer utgöra om ytterligare tio, tjugo år är svårt att spekulera kring. Kanske blir man så småningom omsprungna av pigga konkurrenter? Eller växer sig Steam så stort att det inte längre blir någon mening att tävla med plattformen?

Vad som däremot är enkelt att slå fast är att Valve för alltid har förändrat vårt sätt att spela spel på.