JBL SB450

Det är onekligen en rejäl pjäs, denna ljudlimpa med tillhörande trådlös subwoofer. Högtalaren mäter 110 centimeter på bredden och ger således ett bastant intryck framför tv:n. Höjden är på knappt 10 centimeter, och två fötter som gängas in i underkant gör det möjligt att justera passformen för ett eventuellt utskjutande fotstativ från tv:n. Men inte tillräckligt, så i vårt fall blev det till att placera högtalaren en bit framför tv:n vilket inte blir optimalt rent visuellt.

På högtalarens baksida hittar vi tre hdmi-ingångar samt en hdmi-utgång (Arc) för en smidig och sömlös koppling till tv:n. JBL:s mest påkostade soundbar stöder även HDR och HDCP 2.2 och kan med andra ord skicka vidare 4K Ultra-HD signaler. Dessutom finns även optisk- samt aux-ingång. Någon wifi-anslutning finns inte som på många andra moderna lösningar för multiroom, men däremot tillverkarens egna ekosystem JBL Connect för att ansluta fler kompatibla högtalare.

JBL SB450

För att kunna lyssna på musik från externa ljudkällor finns bluetooth-anslutning (3.0) och den kopplingen sker enkelt genom att vi trycker på en dedikerad knapp och sedan gör vanlig sökning i vår smartphone. Nackdelarna är de vanliga – räckvidden samt avbrott i uppspelandet om någon ringer och så vidare.

JBL SB450

Subwoofern är stor, har en förstärkareffekt på 200 watt och ett 8 tum stort element. Måtten sträcker sig till 320 x 320 x 355,5 millimeter och enheten väger in på knappt tio kilo. Med en crossover-kontroll på baksidan kan du justera basens cutoff mellan 40 – 200 Hz vilket är relativt ovanligt på hemmabiopaket i denna prisklass. På ljudlimpans ovansida finns en mängd funktionsknappar såsom volym, bluetooth, JBL Connect och så vidare. Samtliga funktioner kan givetvis även styras från den lilla medföljande fjärrkontrollen.

Ljudet som förmedlas får godkänt, med en klar och tydlig dialog samt brutal basåtergivning. Spridningen är däremot något snäv, även när vi använder det virtuella surround-läget. Men volymresurser finns det gott om, och det går att dra på rejält utan att det brister. Vid musikuppspelning blir vi däremot besvikna. Ljudet är oinspirerande och livlöst och känslan av stereoljud är obefintlig.

Omdöme

Vi imponeras av den kraftfulla basåtergivnigen och det enkla handhavandet hos JBL SB450. Dialogen är bra och för externa enheter finns bluetooth-anslutning tillgänglig. En helt okej hemmabiolösning, men är du ute efter en högtalare som även fixar kvalitativ musikuppspelning får du leta vidare 

plus

Mäktigt basljud
Enkelt handhavande

minus

Musikuppspelning
Saknar wifi-anslutning till hemmanätverk
Relativt svårplacerad

Fakta JBL SB450

Pris: 6 500 kronor
Typ: Soundbar med trådlös subwoofer
Anslutning: 4 x hdmi, optisk in, aux in, bluetooth 3.0
Frekvensomfång soundbar: 40 Hz–20 kHz
Frekvensomfång subwoofer: 40 – 200 Hz
Soundbar förstärkareffekt: 240 W
Subwoofer förstärkareffekt: 200 W
Mått och vikt soundbar: 1100 x 76 x 97mm, 3,4 kilo
Mått och vikt subwoofer: 320 x 320 x 355,5 mm, 9,5 kilo
Övrigt: Medföljande fjärrkontroll, fäste för väggmontering.

Betyg 6 av 10

JBL Cinema SB450 Pris vid test: 5790 kr.

Bästa pris just nu: 5990 kr