Sluga filmproducenter som försöker åka snålskjuts på andras storfilmer är ingenting nytt. Årets solklara exempel är "Operation Dunkirk", en lågbudgetfilm som just nu har det bottenlöst dåliga betyget 1,7 på Imdb. Namnet kan lätt förväxlas med Christopher Nolans krigsepos "Dunkirk", som gick upp på biograferna i juli. Motsvarande Imdb-betyg ligger här på lysande 8,4 och Nolan-rullen har sprängt alla tänkbara budgetar och marginaler.

Att råka bänka sig vid "fel" skildring av slaget vid Dunkerque är således inget otänkbart scenario. Problemet förvärras av att SF Studios streamingtjänst SF Anytime erbjuder den avsevärt sämre filmen, som till råga på allt hittat in på SF Anytimes topplista över mest sedda filmer. SF Anytimes filmbibliotek används även av videobutiker hos Telia, Telenor och Com Hem.

Flera arga SF Anytime-kunder skriver att de känner sig lurade på SF Anytimes öppna supportforum. "Känner mig lurad", "filmkvällen förstörd" och "pengarna tillbaka, tack" är några av typkommentarerna.

Peter Öhman, head of content på SF Anytime, beskriver filmförväxlingen som ett känt fenomen.

– Det kallas 'mockbusters', alltså när mindre filmproducenter skapar kopior av storfilmer med ett väldigt likt namn. Det är särskilt vanligt inom actiongenren, med bilar och heists. Vi jobbar med mängder av distributörer, och Operation Dunkirk kommer från en av dem.

Operation Dunkirk.
Foto: Skärmdump / SF AnytimeOperation Dunkirk, med 1,7 i Imdb-betyg, stoltserar på SF Anytimes topplista.

Kalkonfilmen ligger på SF Anytimes topplista. Förstår ni filmhyrarnas reaktion när de märker att det inte är den Dunkirk ni marknadsför?

– Ja, absolut, och vi borde kanske ha märkt ut tydligare att det inte är Dunkirk vi erbjuder. För oss som jobbar med film kan det kännas uppenbart att Operation Dunkirk är en helt annan titel, men vi ska se hur vi kan informera kunderna bättre. Filmen gick upp hos oss mitt i semestern, och då blir det inte riktigt samma kontroll från vår sida.

Peter Öhman uppmuntrar missnöjda filmköpare att höra av sig till SF Anytimes kundtjänst för att få pengarna tillbaka.

– Men samtidigt vill jag poängtera att vårt mål är att ha Sveriges bredaste utbud, och man får inte glömma att mockbusters också är filmer.