Vissa spel är svårare att recensera än andra. I nära på tjugo års tid har det ursprungliga Starcraft dissikerats, analyserats och utvärderats. Vid det här laget är det nästan som att ge sig på att recensera schack eller fotboll.

Att till exempel säga att Starcraft är ett bra spel är ganska överflödigt, det är mycket mer än så. Det är snudd på Sydkoreas nationalsport med matcher som sedan långt före Twitch existens sänts på tv och med spelare som ägnat hela sina utbildningar och liv åt det. Att något är populärt garanterar visserligen förstås inte att det automatiskt är bra. Men i Starcrafts fall är ryktet välförtjänt.

Missa inte: Blizzard slutar stödja Windows XP och Vista i höst

Anledningen till varför kan spåras till att Starcraft är ett strategispel som inte bara bjuder på ett imponerande djup – djupet är också förankrat i hur snabbt det går att spela. Något som går emot den allmänna uppfattningen kring att strategispel alltid måste vara långsamma upplevelser. I Starcraft kan du inte bara bygga upp din bas i lugn och ro för att sedan börja beta av territorium bit för bit. Kriget är igång direkt. På många sätt utgör Starcraft, och förstås dess uppföljare, de definitiva realtidsstrategispelen då just tidsaspekten och antalet bra beslut som fattas per sekund är det som avgör vinnaren. Förmodligen är det också vad som en gång krönte originalet till en första kung inom e-sporten. I alla fall innan dess att MOBA-genren började dominera scenen.

Starcraft: Remastered 1
Foto: Blizzard

Gammalt blir nytt

Och även om det inte går att blunda för att Starcraft II är att betrakta som ett rikare och tajtare spel så håller originalet riktigt bra än i dag. Men frågan är förstås inte om Starcraft är bra. Utan om det är värt att skaffa den nya Remastered-versionen? Speciellt när originalspelet nu är gratis via Battle.net och fungerar fint tack vare Blizzards ihärdiga arbete med att hålla det uppdaterat.

Läs mer: Starcraft blir helt gratis att spela - här laddar du ner det hyllade strategispelet

Det Blizzard erbjuder med Remastered-versionen är en grafisk och ljudmässig uppgradering av både det ursprungliga Starcraft såväl som expansionen Starcraft: Brood War, komplett med stöd för widescreen och upplösning hela vägen upp till 4k. Och i det fall att du är en obotlig konservativ nostalgiker kan du också när som helst byta tillbaka till ursprungsgrafiken genom att bara trycka på en knapp.

Remastered-versionen också fler moderna onlineverktyg, ifall du vill köra annat än LAN (vilket också går), komplett med spelarprofiler, matchmaking, ledarsidor och molnsparningsfunktion. Det går även ohindrat att spela med kompisar som inte är sugna på att uppgradera till Remastered-versionen utan sitter kvar med originalet.

Starcraft: Remastered 2
Foto: Blizzard

Gammal är äldst

Spelmässigt är däremot allt som förut. Inte ett jota har ändrats. Vilket även inkluderar gamla problem som att dina enheter i Starcraft förmodligen aldrig fick något vidare högt betyg i orientering. Men att dessa problem är kvar stör faktiskt inte nämnvärt eftersom de sedan många år tillbaks är något som duktiga spelare lärt sig komma runt. Därmed har problemen blivit en viktig, om än märklig, del av Starcrafts identitet. Och vi kan ju inte riktigt patcha bort filmningar i fotboll heller?

Så alla rätt för Remastered? Ja, typ. Det får väl ändå sägas. Kanske hade det varit kul med lite nya verktyg också som kunde hjälpa inspirera bra spelare att vilja bli ännu bättre och drömma om karriärer som spelproffs. Nu blir det mest att du istället blir uppkäkad levande om du gör så mycket som att titta åt menyn för onlinematcher.

Starcraft: Remastered 3
Foto: Blizzard

Gratis är gott men är det godast? 

Men ska du verkligen köpa Starcraft: Remastered när originalet ändå är gratis? Det beror nog på vem du är. Är du ett stort fan av serien så har du förmodligen redan köpt den här versionen av spelet. Men är du mer av en sugen nostalgiker är det upp till dig om ny grafik och ljud samt bättre online är tillräckligt för att lägga 150 kronor på.

Det är inte mycket pengar, men vi kan personligen tycka att det ändå är ganska onödigt att köpa ett spel som du tekniskt sett redan äger. För är det verkligen så viktigt med 4k-stöd eller finns det rentav en åldrad skönhet i de spruckna pixlarna och det hostiga ljudet från 1998 som ändå älskats av miljoner spelare i tjugo år? Ja, det finns det verkligen.

Och är du en helt ny spelare, och inte allergisk mot allt som är gammalt, råder vi dig att först köra en av kampanjerna i gratis-originalet och sedan avgöra om du vill ge Blizzard pengar för bättre ljud, online och grafik.

Eller så kanske det bara känns rätt att betala, oavsett om det är för första eller andra gången, som tack för att Blizzard ändå gjort ett av tidernas bästa strategispel.


Starcraft: Remastered

Utvecklare: Blizzard Entertainment
Format: Microsoft Windows, MacOS 
Lansering: 14 Augusti
Pris: 15 Euro (cirka 150 kronor) 

plsu

Det är Starcraft - det kanske bästa RTS:et någonsin
Med uppsnyggad grafik och förbättrat ljud
Och dess expansion Brood War

Minus

Känns rätt onödigt att köpa när originalet nu ändå är gratis
Kunde varit mer nybörjarvänligt

Betyg 4 av 5