Folkabussen ska göra comeback. Det meddelade Volkswagen under måndagen på en presskonferens i Pebble Beach, Kalifornien. Men den här gången rör det sig om en helt elektrisk minibuss istället för originalets bensinmotor.

Volkswagen visade upp sin nytolkning, kallad ID Buzz, första gången i januari i år. Då var det blott en konceptbil, men efter att företaget fått mängder av både mejl och brev från kunder som bett företaget om att sätta bilen i produktion meddelade Volkswagen idag att ID Buzz mycket riktigt ska bli verklighet.

Missa inte: Tesla Model S slår nytt rekord – 1078 kilometer på en laddning

Volkswagen ID Buzz
Foto: Volkswagen

Men den som är sugen på framtidsbejakande nostalgi i form av en elbuss får vänta ända till år 2022 då den första ID Buzz ska rulla av produktionsbandet. När originalet från 1950 hade måttliga 25 bensindrivna hästkrafter rör det här sig istället om en helt eldriven minibuss med två motorer på totalt 369 hästkrafter.

Ena motorn sitter på framaxeln, andra på bakaxeln (tillsammans ger de fyrhjulsdrift) och däremellan sitter ett stort batteri med en kapacitet på totalt 111 kWh. En full laddning ska ge en räckvidd på nästan 50 mil och vid snabbladdningsstationer ska batteriet kunna laddas upp till 80 procent på 30 minuter.

Nya folkabussen är en betydligt mer högteknologisk skapelse än originalet. Volkswagen meddelar att den ska vara ”helt uppkopplad”, kunna ge ar-upplevelser till passagerarna och från och med 2025 kunna utrustas med ID Pilot, ett system för självkörning.

– ID Buzz står för nya Volkswagen, sade Herbert Diess, styrelsemedlem och representant för företaget under presskonferens, och med dieselskandalen i färskt minne hos många är en ny elstart kanske precis det Volkswagen behöver.

Läs också: Volvo fasar ut bensinbilar – bara el och hybrid från 2019