Det var på Googles utvecklarkonferens I/O i maj som nästa version av Android avslöjades. I går drog jätten slutligen bort skynket från Android 8.0 Oreo – men det ser ut att dröja ytterligare en liten stund innan de flesta telefonerna kan ta del av uppdateringen.

Som vanligt blir det nämligen telefonerna närmast Google som får nya Android först. I klarspråk rör det sig om telefonerna Nexus 5X och 6P samt företagets egna Pixel-telefoner. När Oreo finns att hämta kommer du få en notifikation om uppdateringen i din telefons statusfält.

Och nyheterna då? Jodå, de är många och talrika. Här går vi igenom fem av de hetaste:

Bild-i-bild

Android O

Den här funktionen har emotsetts både länge och intensivt. Kort och gott går bild-i-bild-läget ut på att du kan trycka på hem-ikonen när du tittar på en video på Youtube eller i Chrome för att få innehållet att "följa med" i ett litet fönster som du fritt kan dra runt och omforma på hemskärmen.Nyheter i Inställningar

Android O

De flesta Androiduppdateringar brukar labba runt lite i telefonens val- och inställningsmenyer. Oreo är inget undantag, och nu har Google bland annat lagt till nya ikoner och grupperat olika inställningsalternativ på ett smartare sätt. När vi betatestade Oreo var vi inte jätteförtjusta i den nya hierarkin, men precis som med det mesta här i världen kan den kräva lite tillvänjning.Batterismartare Android

Android O

Det syns kanske inte jättemycket på ytan, men en av de största förbättringarna i Android O är att din telefon numer ska förbruka mindre batteri. Google har lagt mest energi på att batterioptimera processer som sker kontinuerligt, som platstjänster och notifikationer. Oreo är – kort och gott – mycket bättre på att begränsa appaktivitet som sker i bakgrunden.


Autofyll för snabbare inloggning

Android O

Android blir bättre på att komma ihåg dina många olika inloggningar och lösenord (med din tillåtelse så klart.) Just lösenordshanteringen ska även gå att integrera med någon av de många olika tredjepartstjänster avsedda för ändamålet. De förbättrade autofyll-inställningarna gäller inte bara Chrome, utan appliceras på alla appar med inloggningskrav du kan tänkas ladda ned.


Nya emoji

Android O

Androids hatade, Barbapappa-blobbiga emojibibliotek har fräschats upp betänkligt och känns mer i linje med dagens emoji. Den som trots allt saknar de gamla uttryckssymbolerna kommer kunna ladda ned dem i Allo.

Bland andra nyheter som kan vara värda att nämna återfinns smartare textmarkering, nya adaptiva ikoner och notifikationer samt en väsentligt uppsnabbad starttid av operativsystemet.