Inför varje nytt NHL-spel brukar det heta att EA Sports grävt länge och väl och till slut hittat kärnan i sporten hockey. Det har varit försvarsspel och målvakter som ska täcka av bättre hit, och närkamper, mer tacklingar och hårdare skott dit. Sanningen är att det egentligen inte har hänt särskilt mycket alls med serien de senaste, låt säga, tio åren. Och det svider i ett hockeyhjärta, särskilt eftersom FIFA-serien från samma utvecklare får betydligt större förändringar. För även om NHL-serien i grunden är helt okej lider den av en hel del problem som vi glatt får svälja år efter år.

NHL 18
Foto: EADra som kidsen. NHL 18 har satsat hårt på nya skill stick-finter som gör såväl anfalls- som försvarsspel mer dynamiskt och avigt. Klicka på bilden för större version!

Finta upp målvakten på läktaren

Och nej, inte heller NHL 18 innebär det där efterlängtade och välbehövliga klivet mot modern hockey som EA Sports vill få oss att tro. Marknadsföringen har pratat om att den snabba, tekniska hockeyn som råder i NHL i dag nu har satt avtryck även i den digitala världen. Och visst, det är möjligt att dribbla ännu lite snyggare i NHL 18, främst genom möjligheten att länka samman finter. Är du riktigt duktig går det att utföra värsta Foppa-finterna för att lura målvakten upp på läktaren.

Försvarsmässigt har datorspelarna blivit något smartare, och är nu duktigare på att täcka passningsvinklar och hålla markering. Välkommet är också en återkomst av funktionen som låter oss använda klubban i försvarsspelet för att täcka av puckbanor eller fånga upp lösa puckar.

Både fintmekaniken och nyheterna i försvarsspelet är så klart trevliga men inget av inslagen förändrar direkt hur den här serien fungerar. Det handlar fortfarande om ett hockeyspel där störst fokus ligger på att göra snygga mål, och där målvakterna gång på gång svarar för obegripliga insatser. Ena stunden uppträder de som rena rama fantomerna, andra gånger lämnar de halva målet öppet, eller fastnar i animationer när puckar ligger lösa bakom dem. De har också fortsatt svårt att stoppa välriktade slagskott från långt håll, även när de inte är skymda för fem öre.

NHL 18
Foto: EAThrees är en av de större nyheterna i NHL 18 och bjuder på intensiva, färgglada sammandrabbningar där (nästan) allt är tillåtet. Klicka på bilden för större format!

Threes: Galen arkadhockey
EA Sports har heller inte lagt mycket energi på att förbättra den i det närmaste trasiga fysikmotorn. Tacklingarna är svåra att förlita sig på, särskilt längs med sargerna där den tacklade spelaren många gånger får fördel av situationen. Den stora nackdelen med det bristande närkampsspelet är att det som vanligt är bättre att vifta med klubban, vilket utnyttjas till fullo av de datorkontrollerade spelarna.

Utanför isen hittar vi som vanligt väldigt mycket innehåll. Främst märks ett nytt 3-mot-3-läge, "Threes", där reglerna i stort sett är borttagna och där du får fler poäng ju snyggare mål du gör. Ett kul inslag för oss som letat efter ett partyalternativ, och långt mycket bättre än det NHL 94-läge som EA Sports inkluderade härom året.

I det nya spelläget Threes spelar du med tre utespelare och en målvakt. Dessutom kan du få in både proffs och maskotar på isen...

Sega menyer och långa laddningstider

I övrigt har det inte hänt särskilt mycket. Vi får några mindre justeringar i Be A Pro (det går nu att begära byten till särskilda lag), möjligheten att ta del av expansionsdraften i franchise-läget och snabbval i menyerna till de spellägen du lirar mest.

Samtidigt är menyerna fortsatt är sega, laddningstiderna långa och layouten överlag förvirrande. Det tekniska när du väl spelar lämnar också en del att önska: visuellt var det längre sedan NHL var snyggt, och ljudmässigt upprepar kommentatorerna samma plattityder som de gjort de senaste åren. Det tar inte många matcher innan du vill kräkas på Ray Ferraro och hans ”expertanalyser”, som i bästa fall slår in sjukt öppna dörrar, i sämsta fall inte ens har med matchen att göra.

Ett nödvändigt ont för hockeyfansen

Så är då NHL 18 värt att köpa för hockeyfansen? Ja, det är väl det. Trots allt. För oss som nördar ner oss i världens bästa liga, har koll på alla bytesaffärer och sitter uppe om nätterna för att följa våra favoritlag är det ett nödvändigt ont, helt enkelt eftersom det inte finns några alternativ. Just därför känns det också extra frustrerande när samma misstag återkommer år efter år. Vi har sagt det så många gånger att det börjar bli tröttsamt; men nog är den här serien i skriande behov av en rejäl uppdatering. I år igen.

NHL 18
Foto: EAPosterpojken Connor McDavid firar ännu ett mål. Klicka på bilden för större version!

Fakta NHL 18

Genre: Sport
Format: Playstation 4, Xbox One
Testat format: Playstation 4
Pris: 599 kronor på CDON. Köp till PS4 här. Köp till Xbox One här.
Lansering: 14 september
Läs mer hos EA Games

plus

Nya fintmekaniken.
Bättre AI.
3-mot-3-läget.

minus

Fysikmotorn.
Målvakterna är fortsatt ojämna.
Kommentatorerna.
Långa laddningstider.

Betyg 3 av 5

NHL 18 Pris vid test: 525 kr.

Bästa pris just nu: 349 kr