När Nest Labs köptes av Google 2014 var det många som spådde en spikrak väg till braksuccé. Företaget hade gjort sig ett namn när man lanserade en uppkopplad termostat, och fler spännande produkter var på väg. Sades det. Men förutom ett par övervakningskameror och expansion till ett gäng utvalda europeiska länder har det varit ganska tyst, och det stora globala genombrottet har i viss mån uteblivit.

Nu inleder emellertid Nest Labs en nordisk offensiv med sina tre övervakningskameror Nest Cam Indoor, Outdoor och nyligen lanserade Nest Cam IQ. Tillsammans med den uppkopplade brandvarnaren Nest Protect blir det totalt fyra produkter som hittar in i varuhus som Elgiganten och Clas Ohlson. 

Nest Protect
Foto: Nest Labs

Rök- och kolmonoxidlarmet Nest Protect styrs, liksom kamerorna, centralt i Nest-appen. Förutom att varna för regelrätta bränder talar den uppkopplade enheten om när luften innehåller skadliga halter av kolmonoxid. Och inte med en skärande signal, utan med röst som översatts till svenska. En annan fördel är att du smidigt kan stänga av larmet med din mobil om det råkar utlösas vid matlagning. Är du inte hemma när branden startar kommer du dessutom få en notis skickad till din telefon. Det rekommenderade priset för en Nest Protect-enhet ligger på 1 395 kronor. 

Nest Cam IQ
Foto: Nest Labs

Den andra av de två mer intressanta produktnyheterna är Nest Cam IQ. För att vara en uppkopplad övervakningskamera verkar den nämligen riktigt smart, och är duktig på att skilja objekt från personer och djur. Med en prenumeration på tilläggstjänsten Nest Aware (för 110 kr/månad) sätts dessutom Google-patenterade algoritmer i bruk i molnet, som lär kameran känna igen bekanta ansikten och undviker att varna dig om dessa befinner sig i huset.

I kameran sitter en 4k-bildsensor (8 megapixel) och hdr-funktionalitet som ger skarpa ansiktsbilder på objudna gäster och en autospårningsfunktion som gör att kamerabilden följer med inkräktaren i den mån det är möjligt. Riktpriset för en Cam IQ ligger på 3 695 kronor.

De två övriga produkterna, Nest Cam och Nest Cam Outdoor, lanserades på utvalda marknader 2014 respektive 2016, och kommer alltså även de till Sverige. Dessa kostar betydligt mindre än den mer avancerade Cam IQ, och landar på 2 095 och 2 395 kronor när de når varuhusen i dag. Gemensamt för samtliga Nest-kameror är att de är trådade, då företaget inte vill att idoga batteribyten ska leda till slarv och sämre säkerhet i hemmet.

M3 har fått in samtliga Nest-produkter till testlabbet och räknar med att dra igång testandet på allvar de kommande veckorna – så håll utkik efter våra slutgiltiga omdömen!