I samband med årets IFA-mässa i Berlin slår Elgato på den stora Homekit-trumman och lanserar inte mindre än fem nya Homekit-tillbehör. Några är bekanta sedan tidigare, andra helt nya.

Elgato
Foto: Elgato

Eve Thermo – koll på tempen

Först ut, en uppdaterad version av Elgatos termostat som monteras på hemmets element. Årets modell har precis som tidigare möjlighet till schemaläggning av hemmets uppvärmning, men har nu en ny arkitektur för att fungera bättre även utan gateway. Nytt för i år är också kapacitiva ”knappar” för att höja eller sänka temperaturen direkt på enheten.

Elgato
Foto: Elgato

Eve Aqua – vattna trädgården med Siri

Aqua är en batteridriven och blåtandsuppkopplad bevattningstimer som monteras direkt på vattenkranen. Via Hem-appen kan vi skapa ett schema för hur vill vattna vår trädgård, och via Siri manuellt starta en bevattningsomgång. Eve Aqua är dock inte helt ny, den visades upp första gången i januari men lanseras nu på nytt efter att Homekit i och med IOS 11 fått nya kontroller för konstbevattning.

Läs också: Den uppkopplade trädgården är här – vattnar åt dig när du åker på semester!

Elgato
Foto: Elgato

Eve Lock – låser om sig automatiskt

Hur många sätt finns det att lösa en dörr? Väldigt många, tydligen. Med Elgatos nya Lock kan vi låsa om oss med Hem-appen, med Siri, med Elgatos Eve-app – eller helt automatiskt. Lock låser nämligen dörren så fort den slås igen.

Med Homekit kan vi dessutom enkelt ge tillfällig tillgång till vårt hem till besökare, hantverkare, blomvattnare och andra. Låset har ett inbyggt batteri (med oklar livslängd), kommunicerar med blåtand och är sprunget ur ett samarbete med låsföretaget Yale.

Elgato
Foto: Elgato

Eve Smoke – rökdetektor för 2010-talet

Det här är en brandvarnare på smarta sterioder – förutom att tjuta högt när Smoke känner röklukt, skickar den även notiser till alla som är anslutna till vårt hem via Hem-appen. Smart, och potentiellt en livräddare. Via Siri kan vi kontrollera rökdetektorns status. Batteriet ska hålla i tio år.

Elgato
Foto: Elgato

Eve Window Guard – slipp gissa om du stängde dörren eller inte

Windows Guard är en relativt diskret kontaktsensor, tänkt att monteras på fönster- eller dörrkarmen så att vi säkert kan veta om vi verkligen stängde altandörren innan vi åkte hemifrån.

Alla produkter kommer att lanseras i Europa, och även om Elgato inte nämner något om Sverige har vi hyfsat goda förhoppningar om att de letar sig också hit. De flesta av Elgatos nuvarande produkter säljs här. Eve Thermo lanseras den 26 september och kostar 69,95 euro, vilket i Sverige borde innebära ett pris på ungefär 695 kronor.

Pris och lanseringsdatum för de andra Homekit-prylar har Elgato ännu inte uppgett.