Så här i drönartider är det förmodligen många som gått runt och funderat på hur det egentligen känns att flyga runt med en Speeder Bike, en X-Wing eller en Tie Fighter. Eller inte. Men oavsett får ju blotta åsynen av dessa Star Wars-drönare oss att ställa frågan: Varför i hela friden hade ingen kommit på detta när vi var yngre?

Tillverkaren Propel är naturligtvis inte sena med att spela på nördsträngarna. Förpackningen andas Star Wars-lyx, med de små drönarna snyggt uppställda på ett podium. När vi tar ut dem spelas ljudeffekter up och det är svårt att inte dra på smilbanden när en burkig Star Wars-fanfar ljuder ur de små högtalarna.

Läs mer: Allt du behöver veta inför drönarköpet

Star Wars

Träning ger färdighet

Själva installationen är annars lite småpillig. Du skruvar på de små propellrarna, och placerar två batterier i fjärrkontrollen – vars batterilycka du för övrigt måste skruva upp med tillhörande skruvmejsel. När allt är på plats är det bara att synka drönaren med den tillhörande fjärrkontrollen genom att dra den vänstra styrspaken upp och ner, och därefter initiera start genom att hålla in en av knapparna.

De första försöken resulterar i ständiga krascher. Faktum är att vi till en början inte ens får upp drönarna i luften. Trots att vi är ett helt gäng som testar de tre exemplaren vi fått in lyckas samtliga skruva på propellrarna åt fel håll. Se alltså till att läsa instruktionsboken noga.

Star Wars
Det är lite klurigt att få till propellrarna rätt.

Nåväl, träning ger ju som bekant färdighet och det tar inte särskilt lång tid innan vi kan flyga runt som vi önskar. Att det inte rör sig inte om några superavancerade drönare märks. Prislappen ligger på ett par tusen per enhet, och med det i åtanke ska vi inte klaga alltför mycket på att sändarna inte når särskilt långt eller att vi saknar en del funktioner – däribland möjligheten att skicka ut ljud från en kraschad drönare (vilket blir tydligt när vi vid ett olyckligt tillfälle lyckas störta i ett skogsområde).

Svårfunna delar

Övriga nackdelar rör mest smådetaljer, som att propellrarna åker av lite väl lätt om du slår i marken och dessutom är genomskinliga och därmed svåra att lokalisera. Drönarna saknar också en avstängningsknapp, istället tvingas vi ta bort batteriet varje gång vi ska stänga av dem. De är också något opåltliga när vi försöker hovra, och drar gärna åt ett håll.

Den stora frågan är dock hur Star Wars-drönarna levererar i luften, och här har vi inte några större saker att klaga på. De är enkla att kontrollera, och bjuder också på en del underhållande extrasaker som lär få Star Wars-fantasterna att gå igång. Framför allt har vi en skjutknapp på kontrollen som avger ett litet laserljud, och som kan användas för att strida mot andra Star Wars-drönare (upp till 24 drönare ska kunna slåss samtidigt). I dagsläget kan du bara fightas med IR och kntrollen håller koll på träffarna. Upplägget är enkelt: tar du emot tre träffar störtar du mot marken. En app för att visuellt se ställning i fighterna och annan info (du fäster mobilen i ett fäste på kontrollen) ska släppas 1 september.

M3 rekommenderar

Via kontrollen går det också att utföra diverse specialrörelser, ställa in hastigheten i tre lägen (maxfart på cirka 55 km/h) och dra igång ett träningsläge, där du i lugn och ro kan öva utan att riskera pinsamma krascher.

Påskägg för fansen

Så är Star Wars-drönarna värt ett köp? Ja, absolut. Det här är en riktigt lekfull produkt som underhåller stort, och bjuder på massor av sköna påskägg för fansen. Det finns några mindre saker att klaga på, men på det stora hela gör Propel det mesta rätt.


Fakta Star Wars Drones

Tillverkare: Propel
Kontroll: 2,4 ghz
Batteritid: Cirka 8 minuter
Laddning: Cirka 30-40 minuter
Hastighet: Upp till 56 km/h
Pris: 2 000 kr
Läs mer här!

plus

Riktigt snygga.
Många detaljer som får Star Wars-nördarna att fnittra.
Enkelt att lära sig.
Slåss mot andra.

minus

Svårt att stänga av.
Räckvidden hade kunnat vara bättre.
Drönarna borde kunna ge ifrån sig ljud.
Genomskinliga propellrar som lossnar lätt och är svåra att hitta.

Betyg 8 av 10