Det nya avlånga skärmformatet har på många sätt kommit att definiera mobilåret 2017. Enkelt förklarat handlar det om bildskärmar som täcker nästan hela framsidan och som gör att mobiler på i den större storleksklassen har kommit att bli lika lätta att greppa som en gammal femtummare. Samsung Galaxy S8 och Galaxy S8 Plus fick mest uppmärksamhet för formatet, men var faktiskt inte först. LG presenterade vårens flaggskepp G6 med 18:9-skärm en månad innan Samsung, och var också först ut med sin modell i butik.

Vi gillade den skarpt, inte bara tack vare skärmen utan också för att den hade en riktigt cool kamera och överlag levererades med både hög kvalitet och charmig design. Men den kändes steget efter redan när den kom, med Snapdragon 821-processor som redan då var på väg att bli gammal och lite ont om andra intressanta funktioner och mervärden utöver skärmformatet.

Från sidoprojekt till huvudrätt

Nu blir det andra bullar, för LG V30 kommer inom kort till Sverige. Det här är alltså LG:s serie med toppspecade phablets som har charmat med smarta funktioner men haft en all för nishad och nördig framtoning... fram tills nu. Med nytt format och premium-design tar LG V30 klivet in i finrummet.

LG V30
LG V30 har på-knapp och fingeravtrycksläsare på baksidan. Här stoltserar LG också med en B&O-logga, vilket antyder om extra bra ljud. Något LG V30 också levererar. 

Lyxigt, bekvämt snyggt och praktiskt
Designmässigt har LG tagit konstruktionen från G6 och i princip rundat av kanterna i metallramen runtom. V30 har också en lite större skärmpanel, 6 mot 5,7 tum. Den har inte heller supertunna skärmkanter på sidorna som Galaxy Note 8 eller Huawei Mate 10 Pro, utan är mer som en Iphone X på den punkten med tydlig kant runt på ett par millimeter inklusive sidoramen.

Metallramen runtom är blankpolerad och känns mer som rostfritt stål än aluminium, vilket bidrar till en skönt lyxig känsla, men ökar behov av en putsduk. Precis som Huawei Mate 10 Pro så gör LG inte heller Samsungs fadäs med klumpigt placerad fingeravtrycksläsare. Här sitter den tydligt, centralt och lättillgängligt.

Läs även: Bästa mobilerna just nu i stort jämförande test

LG V30 är inte bara vattentät och IP68-klassad, utan uppges också vara ”stöttålig” och testad enligt standarden MIL-STD 810G. Nu innebär det i praktiken inte så extremt mycket, det här är ingen riggad pansartelefon direkt – men då den har bredare och stadigare metallram runtom än till exempel Galaxy S8 och Iphone X bör den ge lite mer skydd om du skulle tappa den i backen.

LG V30
Oled-skärmen ser toppen ut så länge ljusstyrkan är hög nog. På svag ljusstyrka ger den oss vissa små skönhetsfel.  

Lite bättre prestanda, mycket bättre batteritid
Prestandamässigt har LG uppgraderat till kraftfullaste Snapdragon-plattformen, vilket för upp den i samma prestandaklass som Galaxy S8, HTC U11, Oneplus 5, Xperia XZ1 med flera. Det räcker och blir över med andra ord, men LG får ändå se sig slagna av Huawei Mate 10 Pro och framför allt de nya Iphone-modellerna från Apple.

Med Snapdragon 835 kommer också stöd för snabbare 4g-data och bluetooth 5.0. LG har också dubblat lagringen till 64 gigabyte. Det är fortfarande inte enormt mycket, men tillsammans med sd-kortplats räcker det långt.

Telefoner med nya Snapdragon 835 har varit lite ojämna i våra batteritester, men vi kan konstatera att LG V30 klarar sig riktigt bra. Vi får ut över 14 timmars strömmad videouppspelning, och även rätt så bra resultat för annat jobb, som att surfa och använda kontorsappar. Det är riktigt bra för en användare med aktiv och intensiv telefonanvändning.

LG V30
Telefonen är bara sju och en halv millimeter tjock och väger mindre än de flesta liknande konkurrenter. 

Däremot verkar LG ligga efter en del konkurrenter när det gäller strömsparande mellan användningarna. En del andra telefoner med liknande batteritid klarar sig över två dygn innan de behöver laddas, men LG V30 behöver pluggas in efter ett och ett halvt. Med stöd för Qualcomm Quick Charge 3.0 och inbyggd stöd för trådlös laddning med qi- och pma-standard är det dock lätt att fylla på med ny energi.

Oled med styrka och omfång

Skärmen är inte bara större, LG har också bytt ut ips-skärmen mot en oled med hdr 10-stöd. Upplösningen är fortfarande 2880 x 1440 bildpunkter. Massor av pixlar sätter en viss extra press på grafikkretsen och därmed på batteriet, så om du vill spara lite ännu lite extra ström så går upplösningen att ställa ner till 1080p eller till och med 720p.

Skärmen har ordentligt med ljusstyrka, strax över 600 cd/m2 och – eftersom det är oled – givetvis också skarp kontrast. Till det kan läggas ett stort färgomfång som enligt LG ska ligga på strax över dci-p3-standarden, samma som Apple skryter med i nya Iphone X.

LG V30
I inställningsmenyn går det att välja mellan olika lägen, och ställa in färgtemperatur och rgb-balans manuellt eller aktivera ett blåljusfilter.

…men utan finess
Skärmen har dock ett påtagligt irritationsmoment. När vi drar ned ljusstyrkan till omkring 30 procent blir ränder med olika grundljusstyrka tydliga när vi till exempelvis scrollar upp och ner på en webbsida eller kollar på ett filmklipp.

Kanske var det ett misstag av LG att använda sin egna p-oled-teknik här istället för att göra som Apple och köpa in Samsungs paneler. De är kort och gott inte riktigt lika bra. Men det är ju trots allt fortfarande en oled med alla de fördelar de har jämfört med ips-skärmar, och på lite högre ljusstyrka är dess skavanker inget som syns. Vissa lär troligen inte märka av det alls.

Bredbildskamera och dynamisk zoom

Kameran har samma upplägg som i LG G6. Vi får alltså en ”normal” kamera och en med vidvinkellins och fast fokus med stort skärpedjup. Det ger oss möjlighet att ta riktigt majestätiska landskapsbilder. Precis som till exempel Iphone-lurar med dubbelsensor får vi här också dynamisk zoom som byter mellan linserna när vi zoomar in, men här kan vi snarare zooma ut lite extra istället för att maxa inzoomningen. Övergången mellan linserna är inte helt sömlös, men den gör jobbet.

Kamerorna i LG V30 har dock fått nya sensorer, 16 megapixel för standardkameran och 12 megapixlel för vidvinkeldelen. Vi får också lite rappare fokus och hantering tack vare några procent extra i processorprestanda.

Fotoegenskaperna i övrigt är goda men inte vassast i klassen. Vi bjuds på snygga färger med bra omfång och nyansering, men saknar lite svärta i mörka partier av en bild. Inomhusbilder i svagt ljus blir jämna och tydliga och relativt brusfria, men tappar en hel del i färgmättnad. En funktion som LG V30 saknar som de flesta dubbellinsmobiler numera har är möjligheten att fejka kort skärpedjup, så kallad bokeh-effekt.

LG V30 kameraapp
Kompetent mikrofonkoll i videodelen av kameraappen.

Filmar bättre än andra
Det LG V30 gör bättre än de flesta är att filma video. Kamera-appen har ett mycket detaljerat manuellt videoläge där du kan kontrollera sådant som fokus, ljusnivåer och vitbalans manuellt. LG V30 har precis som dess föregångare en riktigt bra mikrofon som kan fokusera inspelningen och filtrera bort bakgrundsbrus.

Dessutom hittar vi Cine Video – ett specialläge som ger dig ett gäng riktigt kul effekter och funktioner när du filmar. Du kan bland annat låsa autofokusen med ett dubbeltryck på skärmen och lägga på ett gäng färgraderingsfilter (även om en del av den är mer fåniga än användbara). Vi får också en extra följsam och mjuk bildstabilisator för att kunna göra mjuka svepningar, och något som kallas Point Zoom – med vilken du kan göra långsamma gradvis in- och utzoomningar på den punkt i sökaren du markerat.

Alla dessa funktioner funkar förvånansvärt bra, bildstabiliseringen är bättre än vi vågat hoppas på, och tillsammans med de högkvalitativa mikrofonerna är LG V30 en av de bästa mobilerna just nu att filma med. 

Kvalitetsljud för audiofiler

Bland andra intressanta nyheter i LG V30 hittar vi stöd för nya gps-alternativet Galileo samt ansiktsigenkänning och röstidentifiering som komplement till fingeravtrycksläsaren. Ansiktsigenkänningen har inte samma säkerhetsnivå som till exempel Apples Face ID eller ir-kameran i Windows-telefoner. Här är det vanlig webbkamerabild som är lättare att lura, något som LG också är noga med att påpeka.

LG har också gett oss en sak som LG G6 saknade – riktigt bra inbyggt ljud. LG V30 behåller hörlursuttaget och matar det med ljud från en högkvalitativ 32 bitars hi-fi-dac som ger skönt krispigt och rent ljud med hög detaljåtergivning i alla frekvenser. I inställningsmenyerna hittar vi en handfull ljudprofiler och filter, men tyvärr ingen manuell equalizer, vilket hade varit pricken över i. Vi får med ett par B&O-signerade in-ear-lurar, som låter kanon, om än med lite tunn bas. 

LG stödjer givetvis alla de bästa protokollen för ljudöverföring via bluetooth också, så kör du med ett par bra trådlösa lurar lär du inte bli besviken. Tyvärr är ljudet utan hörlurar inte lika övertygande. LG V30 har bara en inbyggd monohögtalare som varken ger särskilt kraftfull volym eller påtagligt basljud. Den är till och med ovanligt tunn i mellanregistret.

LG V30 gränssnitt
Snyggt och rent gränssnitt. I alla fall innan vi bombarderas av notifikationer. 

Inte Oreo, ännu
LG V30 kör inte Android 8.0 utan är fortfarande kvar på version 7.1. Det är en klar besvikelse, och vi hoppas på en uppgradering där inom inte allt för lång tid. Vidare har LG V30 samma gränssnitt som LG G6. Det är grafiskt sätt rent och snyggt med överlag enkel navigering och användbara extra funktioner och appar och vi får enkla men välkomna valmöjligheter som att kunna köra med eller utan separat appmeny och att lägga till extra funktioner i navigeringsraden.

Tyvärr innehåller det också en och annan detalj som vi stör oss på, som ovanliga aggressiva notifikationer som inte bara fyller upp ikonraden upptill utan poppar upp på skärmen när vi definitivt inte vill se dem. Det här har de flesta tillverkare blivit bättre på på senare tid, så på den punkten behöver LG skärpa till sig.

M3 rekommenderarOmdöme

LG:s V-mobiler har varit tekniskt imponerande med massor av coola funktioner, men har känts alldeles för nischade och inte minst obekväma i formatet för att riktigt tilltala. LG V30 känns dock som ett äkta flaggskepp. Högpresterande, slimmat lyxig, och fullproppad med intressanta funktioner. Med Android 8, bättre inbyggda högtalare och jämnare skärm hade det blivit full pott. LG V30 är trots det fortfarande riktigt bra, bara inte så fantastisk som den hade kunnat vara med ett par småproblem bortfilade.

Fakta LG V30 H930

Tillverkare: LG
Funktion: Smartphone
Systemkrets: Snapdragon 835 MSM8998
Processor: 4 st Kryo 280, 2,45 GHz + 4 st Kryo 280, 1,9 GHz
Grafik: Adreno 540
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 6 tum oled, 1440x2880 bildpunkter (537 ppt),
Kameror: 16 megapixel + 13 megapixel vidvinkel m led bak, 5 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 16/13), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 7.1
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, ansiktsigenkänning, röstigenkänning, vattentät (IP68), stöttålig (MIL-STD 810G), trådlös laddning (QI, PMA)
Batteri: 3 300 mAh, 14h 20min webbvideo, 10h 10min blandad användning, ca 23h samtal
Storlek: 15,2 x 7,55 x 0,74 cm
Vikt: 158 gram
Pris: 8 800 kronor (LG:s rekommenderade pris)

Prestanda

Antutu Benchmark 6: 175 697
Geekbench 4: 6 201
3dmark Ice Storm Unlimited: 38 030

plus

Elegant design och hög kvalitetskänsla
Mycket bra ljud för hörlurar
Annorlunda och rolig kamera
Grym för videofilmning
Bra batteritid

minus

Tunt ljud ut högtalare
Vissa bildskärmsproblem
Gammalt Android och bitvis osmidigt gränssnitt

Betyg 4 av 5