Testad produkt: Electrolux Pure i9.2
Pris: Från 4 808 kronor via Prisjakt

Städresultat och driftsäkerhet är de viktigaste egenskaperna när det gäller robotdammsugare. På dessa två punkter har Electrolux briljerat sedan tillverkarens Pure i9 såg dagens ljus 2017. Men utvecklingen går framåt i en rasande fart och modellen har på senare tid börjat kännas något ålderstigen, främst gällande mjukvara och extrafunktioner. Detta råder Pure i9 bot på.

Betyg 4 av 5

Electrolux Pure i9.2: Omdöme

Användarvänlighet och framkomlighet i kombination med den nya interaktiva kartfunktionen och ett par trimmade maskindelar återställer ordningen och placerar Pure i9.2 i den absoluta toppen. Den arbetar snabbt och fastnar i stort sett aldrig. En vän att lita på helt enkelt

Positivt

  • Bra rengöring, även i hörn
  • Enkelt handhavande
  • Driftsäker
  • Möjlighet att skapa städzoner
  • Snabb uppladdning
  • Senaste uppdateringen av appen

Negativt

  • Pris
 

Uppdaterad och rustad för framtiden

Eller nya och nya, modellnamnet Pure i9.2 skvallrar om att det snarare handlar om en uppdatering och till det yttre är det nästintill omöjligt att skilja den åt från den tidigare generationen. Men å andra sidan, varför ändra på ett vinnande koncept – modellen har sedan lanseringen varit en av de snyggaste på marknaden och är så fortfarande.

Konstruktionen känns onekligen påkostad och Electrolux insåg tidigt att en trekantig form är till en fördel gällande att komma åt i hörn och längs med kanter. Ena sidan är dessutom bestyckad med en borste som vispar in damm och andra partiklar in mot mitten av underredet.

Tänk på detta innan du köper en robotdammsugare

På ovansidan i framkant finns förutom batteri- och nätverksindikatorer fyra touchknappar för att starta och pausa rengöringen, skicka roboten till laddningsstationen, aktivera punktrengöringsfunktionen samt välja ett av de tre olika effektlägena: silent, regular eller power (föregångaren hade endast två lägen – standard eller eco). Men dessa kommer du knappast att använda då Pure i9 är uppkopplad mot ditt trådlösa nätverk. Därmed sköter du samtliga funktioner med hjälp av den dedikerade appen i din smartphone.

Electrolux Pure i9.2
Med den senaste appversionen adderades flera användbara funktioner, bland annat går det nu att anpassa städningen mer omfattande för varje enskilt rum.

Förutom nyheter i form av ny borstvals med förbättrad upptagningsförmåga på både hårt underlag och mattor, effektivare filter och kraftfullare batteri har de största förbättringarna skett i mjukvaran. Och det är just i den exemplariskt användarvänliga appen vi upptäcker nyheterna och då främst den interaktiva kartfunktonen. Kartan i sig är ingen nyhet men tidigare var den väldigt begränsad och hade inget egentligt funktionellt värde förutom att du i realtid kunde se robotens framfart. Nu kommer systemet ihåg hemmets layout, även upp till tre olika våningsplan. 

Rumsindela och skapa städzoner

Du kan vidare skapa olika zoner, namnge dessa och sedan schemalägga när och vilka av rummen som ska städas. Och kartan uppdateras kontinuerligt, och på senare tid har det bland annat tillkommit möjlighet att ställa in sugeffekt individuellt för varje separat rum.

Electrolux Pure i9.2

När det kommer till rengöring är Pure i9.2 precis som tidigare kliniskt effektiv och den städar sig systematiskt genom hemmet riktigt snabbt, och som nämnt tidigare kommer den trekantiga konstruktionen åt föredömligt längs med kanter och i hörn.

Sensorsystemet är effektivt, och stöter dammsugaren på en strumpa eller liknande på golvet analyserar den situationen blixtsnabbt och väljer helt sonika att runda hindret. I de allra flesta andra fall brukar liknade scenarier sluta med att enheten suger upp hindret med avbrott i städningen som följd.

M3 rekommenderar

Specifikationer

Modell: Pure i9.2
Testad: Oktober 2019
Tillverkare: Electrolux
Körtid: Upp till 120 minuter (i Silent mode)
Uppladdningstid: 90 minuter
Dammbehållare: 0,7 liter
Sidoborstar: 1
Kartläggning: Kamera och laser
Kommunikation: Wifi
Dedikerad app: Ja
Kartfunktion: Ja
Med rumsindelning: Ja
Mått: 315 mm i diameter x 85 mm
Vikt: 3,56 kg
Rek. Pris vid testtillfälle: 7 995 kronor
Pris: Från 4 808 kronor via Prisjakt

Betyg: 4 av 5