Under två pressevenemang – ett på IFA-mässan i Berlin och ett i Stockholm – har Electrolux lanserat sin helt nya robotdammsugare Purei9. Företaget är verkligen inga duvungar i det här segmentet, men med den nya modellen hoppas man kunna revolutionera den automatiserade hemstädningen.

"Revolutionen" förväntas bland annat ske genom den egna 3D Vision-teknologin, som skannar av städytorna i hemmet för att hitta den optimala städrutten och undvika hinder. Purei9 ska kunna identifiera objekt i tre dimensioner; på golvet, ovanför golvet och längs med kanter och kan kontrolleras av användaren i en mobilapp. Här ska du bland annat kunna programmera in städscheman och cykler och även få information om hur städningen fortskrider.

Electrolux Purei9
Foto: Evelina Galli

Electrolux affärsområdeschef Ola Nilsson skräder inte orden när han pratar om företagets nya uppfinning.

– Vi är extremt stolta över den här produkten, som vi tror kommer göra robotdammsugare till en relevant produktkategori för alla konsumenter. Det rör sig inte längre om en pryl för early adopters, utan en högpresterande dammsugare som håller rent hemma när du är någon annanstans.

M3 befinner sig förvisso på IFA-mässan, men var även närvarande på Electrolux lanseringsevenemang i Stockholm. Här visades inte bara Purei9 upp, utan även tre nya dammsugarmodeller att se fram emot. Dels trådlösa, batteridrivna Ultra Power och Elgo Rapido, som kommer i nytt, mer lätthanterligt skick och med snyggare design.

Electrolux visade även upp sin nya så kallade ”golvdammsugare” Pured9, det vill säga en ”vanlig” dammsugare med sladd. Den ser oerhört omodern ut i jämförelse med de nya tillskotten i familjen, men ska vara Electrolux nya flaggskepp på dammsugsfronten.

Electrolux Pured9
Electrolux nya golvdammsugare Pured9.

I och med att Purei9 är uppkopplade via wifi för att kunna styras via en app på distans, kanske vill du sätta på dammsugaren från kontoret när du inser att du kommer få besök, tar Electrolux steget in i IOT-världen, med uppkopplade hemprylar. Pär Hjalmarsson, head of R&D på Electrolux, antyder att det finns mer uppkopplade funktioner att se fram emot.

– Vi har insett att våra produkter blir smartare om de är uppkopplade, och kan arbeta ännu smartare om de jobbar tillsammans, säger Pär.

Han kan dock inte gå närmare in på hur det här kan appliceras i framtiden. Kanske kan vi se fram emot smarta dammsugare, diskmaskiner och andar hushållsapparater som pratar med varandra?

Det rekommenderade priset för en Purei9-dammsugare landar på 8 995 kronor när den släpps i butik i morgon, 1 september.