2016 introducerade Sony Xperia X-serien, tre lurar från budget- mellan- och (nästan) premium-klass. Därmed verkade man skrota Xperia Z, inklusive populära Compact-modellen. Men så till hösten kom nya flaggskeppet Xperia XZ, som kombinerade maxade premium-specar med nya X-seriens design och funktioner. Och så släppte de även en ny Compact-modell.

Även i år blev det tre nya lurar till våren och en ny Xperia XZ och Compact till hösten. Klart som korvspad? Nej, inte riktigt. Vårens släpp var inte en rak fortsättning på Xperia X-serien, utan en ny Xperia X, (budgetluren Xperia XA1) och två nya Xperia XZ (Xperia XZS och Xperia XZ Premium). I år är det mer osäkert vilken som verkligen är flaggskeppet från Sony. Är det nya Xperia XZ1 eller är några månader äldre Xperia XZ Premium fortfarande bäst?

Sony Xperia XZ1
Till det yttre känns Xperia XZ1 som en aningen krympt Xperia XZ Premium. 

Traditionell och småtråkig

Den första stora skillnaden jämfört med Xperia XZ Premium är formatet. Xperia XZ Premium är en 5,5-tummare och Xperia XZ1 är en tunnare, lättare och kompaktare modell med 5,2-tumsskärm. Här handlar det inte om nya experimentella format som hos Galaxy S8, LG G6 och kommande Iphone X, utan vanligt 16:9.

Det är samma rätvinkliga design och avhuggna kortsidor som vi är vana vid från Sony, och även om det är att par lite för uppenbara fogar upptill och nedtill så är byggkvaliteten av hög klass. De rätt så breda skärmkanterna känns också lite mossiga. Det är märkligt att det är budgetmodellerna Xperia XA och XA1 som till det yttre känns mest moderna av de senaste årens Sony-lurar.

Xperia XZ1 har inte sin storebrors vansinnigt högupplösta 4k-skärm, utan nöjer sig med vanlig 1080p-skärm. Däremot har Xperia XZ1 allt annat som gjorde skärmen i XZ Premium intressant, som bildförbättringsmotorn X-Reality, egen möjlighet till nyanskontroll samt hdr-stöd. Sonys mobilskärmar hör till de bättre att just kolla på film på. I många andra lägen hade vi dock föredragit en amoled-skärm, eller en ips-skärm med mer fokus på kontrasten i mörka toner.

Sony Xperia XZ1
Högtalarelementen syns inte med något stort galler, men det sitter ett i vardera kortsida och ger brta stereoljud. 

Mycket för musikälskaren

Ljudkvaliteten har länge alltid varit hög i Sonys lurar. Pluggar du in ett par hörlurar i Xperia XZ1 får du ett rikt, fylligt och detaljerat ljud med många bra möjligheter till smarta anpassningar. Men som vanligt är det något du får stå för själv, Sony skickar inte med någon handsfree-enhet, vilket känns lite snålt med tanke på prislappen.

Även ljudet ur de inbyggda högtalarna imponerar, med tydlig bas och bra stereospridning tack vare högtalarelement på vardera kortsida. Vid samtal med telefonen vid örat får vi en verklighetstrogen och behaglig ton. Vi upplever dock att vi behöver dra upp volymen högt när vi är en i en bullrig miljö.

Sony Xperia XZ1
Sony Xperia XZ1 är bekväm att greppa, men kunde gott ha varit aningen smalare på bredden.

Prestandan är vad vi förväntar oss av ett flaggskepp så här mitt i 2017. Xperia XZ1 kör Snapdragon 835 och ligger nära toppen just nu prestandamässigt, speciellt när det gäller spelgrafik. Det finns inte mycket som den här telefonen inte kan tugga sig igenom med ren råstyrka, och samtidigt ska det vara betydligt strömsnålare hårdvara än förra årets bästa Snapdragon.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning