När de första detaljerna om Mario + Rabbids: Kingdom Battle läckte tidigare i år hördes en ljudlig suck från spelfans över hela världen. Nu skulle det franska spelföretaget Ubisoft ge sig på några av Nintendos mest älskade spelkaraktärer och besudla dem med deras egna putslustiga barnfigurer. Det var inte särskilt svårt att tro att det hela var ett sätt att casha in på populariteten av Nintendos nya hårdvara, något enkelt för alla som var snabba med att köpa en Switch.

Så fel man kan ha. Mario + Rabbids: Kingdom Battle är lite som när du var liten och lät Turtles-gubbarna hälsa på hos Barbie-dockorna – skevt men också väldigt roligt. Det är mot alla odds en överraskande välgjord blandning av olika genrer och karaktärer. Ett vackert animerat men också förvånansvärt djupt strategispel med tokiga kaniner i Svampriket.

Mario

Prutthumor med kaniner

Trots att Mario + Rabbids: Kingdom Battle har Nintendos mest kända karaktärer i huvudrollen är det helt utvecklat av Ubisofts egna spelstudios i Paris och Milano. Det förklarar även varför Mario och gänget den här gången fått sällskap av Ubisofts barnvänliga karaktärer. Har man aldrig stött på dem innan går de enklast att beskrivas som aningen irriterande, ibland hysteriska men också ganska roliga kaniner som beter sig som om de vore konstant onyktra.

Läs även: Vi spelar Nintendos nya storspel Super Mario Odyssey

Det finns med andra ord en tydlig del prutthumor med dessa animerade kaninerna, men det är även uppenbart att Ubisoft har stor respekt för Nintendos spelkatalog i allmänhet och Mariospelen i synnerhet. Varje liten del av Mario + Rabbids: Kingdom Battle är fylld av värme och hjärta, från de uttrycksfulla karaktärsanimationerna till de färgglada omgivningarna. När några av Rabbid-kaninerna klär ut sig till Mario-gänget (“Rabbid Peach”, “Rabbid Mario” etc) så är det med charm och kärlek till originalkaraktärerna och inte med respektlöshet.

Mario

Bekant upplägg

Men om man tror att allt det gulliga och roliga resulterar i ett enkelt spel har man fel, Mario + Rabbids: Kingdom Battle är ett utmanande strategispel för de allra flesta. Har du spelat Fire Emblem eller kanske framför allt de senaste Xcom-spelen tidigare känner du igen sig. Du styr dina karaktärer på en karta och väljer olika handlingar som till exempel att flytta sig eller att skjuta andra Rabbids. När du utfört dina handlingar är det fiendens tur.

Läs även: Mario Kart 8 Deluxe: Maxad version av ett av världens bästa racingspel

Placera dina karaktärer bakom skydd för att minska risken att de blir skjutna, avancera fram till en platå för att få rätt vinkel på fienden eller rusa framåt för att få in ett sista dödligt skott – varje val du gör får konsekvenser som du måste ta med i beräkningen. Lägg till faktorer som statuseffekter, avstånd, fiendetyp och hur kartan är uppbyggd.

Trots det lyckas Mario + Rabbids: Kingdom Battle med att aldrig kännas överväldigande. Det är precis lagom avskalat för att ändå behålla ett tillfredsställande djup. Här finns inget basbyggande, ett väldigt enkelt talangträd och vapen med tydliga statusbonusar som är lätta att förstå.

Djup mekanik

Djupet sitter snarare i karaktärernas mobilitet. Förutom att kunna flytta dina karaktärer ett antal steg kan du även utföra ett så kallat "team jump" där en karaktär kan flytta sig och sedan hoppa på någon från egna laget för att ta sig längre fram. Dessutom går det att glidtackla fiender när du flyttar dig och hoppa in i rör som tar dig till andra delar av kartan. Mario själv, som den enda permanenta karaktären i ditt team, kan utföra ett klassiskt fiendehopp som även ger dig en extra studs framåt.

Mario

Dessa element gör att varje strid blir mer dynamiska än i till exempel Xcom, där mycket handlar om att hålla ryggen fri och avancera som ett lag. Ett genomtänkt drag kan ta Mario förbi två fiender, glidtackla någon på vägen, hoppa på en vän, in genom ett rör och ut på andra sidan kartan för ett enkelt skott i ryggen på en fiende. När du sätter ett sånt drag är det otroligt tillfredsställande. Det betyder även att fienden har samma möjligheter, och även några extra förmågor som hjältarna saknar. Spökrabbids kan teleportera sig på kartan och de stora rabiddarna med stenbumlingar på ryggen flyttar sig varje gång de blir beskjutna. Du kan aldrig vara helt säker någonstans vilket gör att du alltid får tänka två eller flera drag framåt. Det är strategi- och pusseltänk i dess bästa form, och ofta väldigt svårt.

Missa inte: Bästa spelen till Nintendo Switch

Skulle det bli för svårt går det att slå på “Easy mode” som fyller på dina karaktärers hälsa samt ger dig lite extra därtill. Det går även att när som helst starta om en strid utan att man straffas för det på något sätt.

Varierande pussel

Mellan striderna springer du runt med ditt team och löser enkla pussel som att flytta olika lådor på knappar eller flytta speglar för att styra laserstrålar. De är aldrig särskilt svåra och används mer som ett sätt att variera tempot i spelet och låta omgivningarna ta mer plats. Det är här den klassiska Rabbidshumorn får ta plats med kaniner som leker cowboys i öknen eller är sjösjuka på en båt. Det är ganska charmigt och ger en välkommen paus till nästa strid.

Samtidigt är det här spelets brister finns. Det kan vara frustrerande att styra

M3 rekommenderar

gänget, speciellt när det går på tid. Dessutom kan några av pusslena lätt kännas som utfyllnad. De är dock lätt att förbise när det finns så mycket annat som är lätt att gilla i Mario + Rabbids: Kingdom Battle, från strider som är lätta att förstå men svåra att bemästra, till karaktärer och omgivningar som är fyllda av humor och charm.

Mario + Rabbids: Kingdom Battle är framför allt är en stor vinst för Nintendo Switchs långsamt expanderande katalog. Det är ett externt utvecklat spel som, likt Nintendos egna Splatoon 2 och The Legend of Zelda: Breath of the Wild, kombinerar en färgglad och varm tonalitet med ett spelmekaniskt djup. Att Ubisoft, en av världens största spelutvecklare, kan ta sig tiden att göra något så här bra exklusivt för Nintendo Switch bådar gott inför spelmaskinens framtid.


Mario + Rabbids: Kingdom Battle

Format: Nintendo Switch
Genre: Strategi
Lansering: Ute nu
Pris: 600 kronor
Läs mer här!

plus

Enkel men djup spelmekanik.
Uttrycksfulla animationer.
Vackra omgivningar.

minus

Vissa utfyllnadspussel.
Ibland oprecis styrning.