Asus Mixed Reality-headset
Foto: Asus

Windows Mixed Reality är en ny satsning från Microsoft på virtual reality med en ny typ av headset som har inbyggda kameror och därför kan blanda in verkligheten med video från rummet du befinner dig i.

På IFA-mässan i Berlin har flera tillverkare – Acer, Asus, Dell, HP och Lenovo närmare bestämt – visat upp nya headset som följer Microsofts standard.

Alla tillverkare verkar ha liknande specifikationer och systemkrav. Varje öga får 1440x1440 pixlar och uppdateringsfrekvensen är samma 90 hertz som på till exempel Oculus Rift. De två kamerorna till höger och vänster längst fram används även för att läsa av rörelser och positionen i rummet, så headseten slipper ha andra sensorer.

Dell och Lenovo kommer sälja sina headset antingen fristående eller med handkontroller, medan Asus bara skeppar sitt med handkontroller och ett något högre pris. Handkontrollerna skiljer sig också från Oculus Rift och HTC Vive, då de använder en uppsättning lysdioder som kamerorna på headsetet läser av för att placera dem i det virtuella rummet.