Ingen har nog kunnat undgå att oled är på frammarsch, både när det gäller mindre skärmar i moderna smartphones och på tv-sidan. På CES-mässan i Las Vegas tidigare i år visades massor av nya slimmade apparater upp, och även på årets IFA-mässa i Berlin var oled en av de stora snackisarna. Men inte hos alla.


LG har tagit över fanan

Samsung är, och har länge varit, totalt dominerande på tv-sidan. Hur kommer det sig då att vi inte ser några oled-lanseringar från dem, trots att LG, Philips, Panasonic med flera pumpar ut nya 55-tummare, och även ännu större apparater? Samsung pratar däremot om qled, som är en vidareutveckling av led-baserade lcd-apparater. Dessa nya modeller ger inte bara fantastiskt bra bild utan är samtidigt väldigt slimmade. Men det handlar inte om att Samsung inte tror på oled-tekniken, utan snarare om något helt annat. Patenter.

För några år sedan pågick ett antal rättstvister mellan LG och Samsung om oledpatent. Flera anställda hos båda företagen anklagades för att ha fört med sig teknikinformation från konkurrenten när de bytt jobb. Det slutade med att LG blev drivande på oledsidan medan Samsung istället fokuserade på att förfina lcd-tekniken, med Quantum Dots. Först under namnen suhd och Nano Crystal TV, senare under qled.

Samsung kommer tillbaka

Det måste kännas lite surt att ha gått från att leverera lcd-paneler till i stort sett alla stora tv-tillverkare, och därmed också kunnas sätta press på konkurrentera, till att se värsta konkurrenten LG leverera oledpaneler till bland annat Panasonic och Philips, samtidigt som de presenterar allt större skrytapparater. Eftersom LG sitter på ett viktigt patent som gör att de kan tillverka oledpaneler i större storlekar väldigt effektivt.

Samsung kommer givetvis att komma tillbaka då företaget investerar extremt mycket i egna oledfabriker. Just nu sitter företaget dock i en märklig sits då de tvingas motivera varför de är sena ute med oled och istället pushar för lcd-tv med Quantum Dot-teknik. Något som för övrigt även andra tillverkare gör i mellansegmentet, även om det bara är Samsung som trycker på begrepper qled.


Oled fortfarande dyrt

Under IFA-mässan i Berlin pratade vi med flera av de stora tv-tillverkarnas produktchefer inom tv och de flesta var eniga om att framtiden stavas oled. Panasonic tyckte att det var skönt att slippa pusha lcd i toppsegmentet, eftersom tillverkaren tidigare bashat lcd till förmån för plasma, som bekant var Panasonics tidigare hjärtebarn. LG var givetvis stolta över att förse hela branchen med paneler, och Philips visade upp både nya stora oled-apparater och lcd-modeller med Quantum Dots-teknik.

Samsung pratade mer om design, smarta stativlösningar och Tizen som smart-tv-plattform, än om qled-tekniken. Men det är samtidigt viktigt att lyfta fram att oled än så länge är ett väldigt dyrt alternativ så fort du ska upp i stora storlekar. Om du är ute efter en läcker 65-tummare med riktigt bra bild är fortfarande en vass lcd-modell med qled/Quantum Dot det mest prisvärda alternativet.